Avatud talude päev Jõgevamaal

Kolmandat korda avatud talude päeva bussituuril

30. juuli 2019 Kell 17:00

Jõgevamaa Koostöökoda korraldas 21. juulil avatud talude päeva bussituuri neile huvilistele, kes soovisid külastada meie kandi avatud talusid ja ettevõtteid.

Tänavune reis hõlmas Vooremaale jäävaid talusid ja ettevõtteid. Bussituuril oli osalejaid väga erinevatest kohtadest, muuhulgas ka neid, kes saabusid Jõgevale rongiga.

Alustuseks külastasime Lillemäe talu Vaimastvere külas, kus kasvatatakse vahvaid gallovei tõugu lihaveiseid. Tarmo Sein rääkis sellest veisetõust ning oma talupidamisest. Õuekohviku veiselihatäidisega lihapirukad pälvisid ohtralt kiidusõnu. Edasi sõitsime Juhuse pruulikotta Tabiveres, kus vanas mõisa tuuleveskis pruulitakse põnevate maitsetega õllesid. Triin Fedotova tutvustas väikepruulija tegemisi ja andis ülevaate toodetavatest õllesortidest. Kümneminutilise sõidu kaugusel olev Aru talu Juula külas on peretalu ja pigem elulaaditalu, kus kasvavad küülikud, kanad ja lambad. Lisaks kasvatatakse osa köögivilja, mida vajatakse perele kuuluva Juulamõisa kohapärimuskohviku köögis. Kalvo Kaasik tegigi majapidamises meeleoluka ekskursiooni. Seejärel saabus lõunaaeg ja suundusime Juulamõisa kohapärimuskohvikusse. Lõuna kõrvale rääkis Eneli Kaasik kohviku sünniloost ning millega sisustatakse lumiseid talvekuid. Seejärel võtsime suuna  Kääpale kaema, mida pakuvad Kääpa OTTi talud. Annika Oras tutvustas OTTi olemust ning kuidas leitakse seeläbi erinevaid väiketootjaid. Meie tuleku ajale oli sätitud ka karaskiküpsetamise õpituba. Viimasena peatusime Metsapiiga talus Vilina külas. Merike Mägi näitas, kaugele laiuvad hobusekoplid ning väga huvitav oli talli ringkäik.

Päev oli pikk, kuid andis võimaluse saada kõigis kohtades osa talu või ettevõtte igapäevaelust ja vahetult pererahvalt kõike küsida.