Avatud talude päev Jõgevamaal

Nädalalõpul ootavad avatud talud Jõgevamaal külalisi

14. juuli 2020 Kell 14:04
Autor: Andra Kirna
Allikas: Vooremaa 14.07.2020

Nädalavahetusel ootab Jõgevamaal külalisi üheksa talu. Kuigi pühapäev kannab ametlikult VI avatud talude päeva nime ja laupäev on vabatahtlik, on enamus neist avatud ka laupäeval.

Jõgevamaal kureerib avatud talude päeva Jõgevamaa koostöökoda. „Mullu külastas maakonna talusid ligi 4000 inimest. Et talusid on palju ja aeg on ka pikk, ei teki vähemalt meie piirkonnas ilmselt muret nõutavast piirarvust kinni pidamisega. On parajalt inimesi ja pole trügimist,“ rääkis Jõgevamaa koostöökoja kohaliku toidu spetsialist Ülle Jukk.
„Kaks talu asuvad nüüd küll Tartu vallas, aga on ikka meie võrgustikus. Seega kokku 11 osalejat,“ tõdes ta.
Sel aastal on muidugi nii mõndagi teisiti, pikem ettevalmistus- ja registreerimisaeg osalejatele. Ka avatud talude seltskond on natuke muutunud. On neid, kes selles ettevõtmises algusest peale, samas on uusi talusid.

Roosikasvatus on lihtne

„Kõige „vanem kala“ on Marimarta, kes osaleb kuues kord. Uued on Raudale talu ja Peremesila, kes mõlemad tegelevad Puurmani kandis mesindusega. Raudale talul on noor õunaaed ja nad tegelevad koostöös Polli aiandiga glögide, mooside ja muu põneva kraami arendamisega. Uus on veel Väike-Mällo talu Maardla külas. Perenaine on heas mõttes roosihull ja teemaks ongi roosid ning nende kasvatus,“ rääkis kohaliku toidu spetsialist.
Roosikasvatuse edendaja, Mällo talu perenaine Katrin Ruitlane-Rütli ütles, et roosikasvatus on lihtne ja lubas rääkida, kuidas kasvatada roose nii, et neid ei peaks pestitsiididega pritsima.
Mällo aias kasvab tuhatkond roosi. „Mul ei ole klassikaline roosiaed. Uue roosi panen sinna, kus peenras ruumi on, või aretaja järgi,“ rääkis roosikasvatuse edendaja, kelle aias on katsetamiseks aretusi, millel ei ole veel nimegi, aga on ka väga vanu sorte, mõned isegi 12. sajandist. Mällol avatakse ka kohvik.
„Pakume suppi, roositeed, roosimaitselist jäätisekokteili, roosilimonaadi. Mul on üks tore koostööpartner Bulgaariast. Seal kasvatatakse tuhandetel hektaritel bulgaaria õliroose, millest saab roosiõli, roosivett ja selle baasil ihuhooldustooteid. Antiikajast on teada, et roosid on eluea pikendajad ja nooruse säilitajad,“ lubas Katrin Ruitlane-Rütli.

Kitsed teevad väljasõidu

Tänavu koostöökoja bussituuri ei toimu, aga meie piirkonna avatud talude päeva kaart siiski ilmub. Neid saab igast osalevast talust ja turismiinfopunktist.
Tänavustest tele- ja muudes reklaamides tutvustab avatud talude päevi kodukits Agu, kuid Jõgevamaal ühtegi kitsekasvatustalu ei osale. Põltsamaa lähedal, Meemeistrite juures on rohtu söömas laenujäärad Hallivilla talust ja Olemari talu kitsed teevad pühapäeval väljasõidu Kääpa OTTile.
Valdkonna poolest on Jõgevamaal päev seekord mesinduse poole kaldu. Mesilaid on kokku neli.
Nagu Põltsamaa ümbruse mesindustraditsioonile kohane, on kolm neist Põltsamaa vallast. Jõgeva valda esindavad Marimarta oma maasikatega ja keraamikahoov Loov Energia. Mustvee vallas ootavad külalisi peale Väike-Mällo veel väike taluturg Kääpa OTT, Sumila mesila ja pereaiand Elulõng.

Avatud talud Jõgevamaal
Raudale talu (L ja P)
Peremesila (L ja P)
Meemeistrid (L ja P)
Marimarta OÜ (P)
Loov Energia Keraamikastuudio (P)
Sumila mesila (L ja P)
Pereaiand Elulõng ((P)
Väike Mällo talu (L ja P)
Kääpa OTT (P)