Peipsimaa

Soomlased proovivad meelsasti uusi maitseid

05. veebruar 2016 Kell 14:36
Autor: Helve Laasik
Allikas: Vooremaa 3.02.2016

Tänavu juba teist aastat järjest Soomes peetaval Põhjamaade suurimal turismimessil Matka 2016 osalenud Jõgevamaa Koostöökoja töötajad tõdesid, et soomlasi huvitavad uued maitsed väga ja nad on selleks valmis Jõgevamaale sõitma.

Tänavu oli Jõgeva- ja Peipsimaa ühises boksis kahel messipäeval degusteerimiskohvik, kus pakuti laia valikut huvitavaid suupisteid nagu Alatskivi lossi sibulamoosi, Adavere suitsuvorsti, Peipsi kurki ja kala, Põltsamaa juustu ning veini. Koostöökoja tegevjuht Aive Tamm rääkis, et külastajate jaoks olid vastavad suupisted valmis pandud, samuti oli boksis võimalik valida astelpaju- ja tomatimahla vahel. Ampsudele olid pandud põnevad nimed nagu näiteks “Nostalgiareis maale”, “Vananaistesuve kauge kaja” jms.

 

Toidud messiampsu konkursilt

Jõgevamaa Koostöökoja toiduspetsialist Ülle Jukk ütles, et neil olid kaasas ka soomekeelsed menüüd, nii et huvilised said meie toidu kohta ka täpsemat infot. “Näiteks astelpajujook oli paljude jaoks täiesti tundmatu, kuid maitses väga hästi,” tõdes ta.

Aive Tamme kinnitusel said paljud degusteerimiskohviku toidud kaasa tänu messiampsu konkursile. “Osasid tooteid sai pisut “tuunitud”, et neid oleks võimalik kohapeal kiiresti kaasavõetud toiduainetest valmistada,” lisas ta.

Toiduga jääb Jõgeva- ja Peipsimaa inimestele paremini meelde, on koostöökoja inimesed veendunud. “Kui külalisele jäi mingi maitse hästi meelde, hakkab ta selle kandi vastu rohkem huvi tundma. Niiviisi jääb inimestele paremini meelde ja on tunduvalt atraktiivsem. Samuti olid meie ampsud laastude peal, mitte võileibadena taldrikutel,” tunnistas Tamm.

Tamme kinnitusel oli esimestel päevadel messil väga palju turismiinimesi ja ajakirjanikke.

 

Kallasid ise samovarist teed

Jõgeva- ja Peipsimaa boksis sai väga populaarseks kaasas olnud samovar. “Inimesed nautisid seda, et said samovariteed ise kallata. Paljud teadsid küll, mida kujutab endast samovar, kuid sealt ise endale teed valada oli tõeline elamus,” tõdes ta.

Samovar oli ka kõige enam pildistatud objekt Jõgeva- ja Peipsimaa boksis. Tamm tunnistas, et esimesel kahel messipäeval ehk nn ekspertide päevadel oli külastajate huvi sisuline. Reede pärastlõunast tulid aga messile nn tavakülastajad. Rahulik töö asendus tõelise rahvamurruga ning degusteerimiskohvikus läks väga kiireks uute ampsude valmistamiseks.

Tunti huvi toiduteemaliste reiside ja eksursioonide vastu. “Oli neidki, kes avastasid, et Kuremäelt Pärnusse saab läbi Jõgevamaa. Tunti huvi, mida vaadata Mustvee kandis, mida Põltsamaal. Väga palju küsiti erinevate toodete kohta, et kust neid saab osta, näiteks Kurista söögitare marineeritud kalatooted. Paljude ettevõtjate eksklusiivset toodangut saabki ainult kohapealt osta. Põltsamaa on Tallinna-Tartu maanteel ja selle koha leidmisega pole soomlastel probleeme, lihtsalt linna tuleks sisse keerata,” rääkis Ülle Jukk.

Jõgeva koostöökoja inimesed võtsid kaasa Kalme külas firmas Humal ja Päts valmistatud leiva, samuti Põltsamaa Paikplussi pagaritööstuses (NB! Kördiööbik on nüüd Paikpluss!) valminud saia.

Aive Tamme sõnul sooviksid nad järgmisel aastal messidele veel rohkem kaasata ka ettevõtjaid. Ühelt poolt on see tema hinnangul tunnustus meie ettevõtjatele, teisalt aga on vaja ettevõtjatele anda enesekindlust ja võimalusi koostööd teha.

Jõgevamaa trükiseid jagati kogu messi ajal ehk neljal päeval, lihtsalt Jõgeva- ja Peipsimaa degusteerimiskohviku asemel oli samas kahel päeval Setomaa kohvik.

Tartu ja Lõuna-Eesti ühise messipinna suuruseks on 30 m2 ja kaaseksponentideks on messil MTÜ Setomaa Turism, MTÜ Peipsimaa Turism koos Palamuse O. Lutsu nimelise Kihelkonnakoolimuueumi ja Põltsamaa lossiga, Hansahotell, Eesti Põllumajandusmuuseum ja Leigo Turismitalu.

Järgmisel nädalavahetusel on Jõgevamaa Koostöökoja töötajad Riias messil Balttour 2016, ka seal tegutseb degusteerimiskohvik, kus pakutakse kohalikku toitu. “Seekord tuleb Balttourile kaasa ka Vudila mängumaa,” lisas Tamm. 12. – 14. veebruarini aga osaletakse Tallinnas turismimessil TourEst.

Matka messi degusteerimiskohvikus pakuti järgmisi apse ja jooke:

*“Õrn koorekaramell põske ja lonks teed peale” ehk samovaritee  vanausuliste suhkruga *“Tahe suutäis Peipsi sibulatest keedetud šotihõngulise hõrgutisega” ehk Alatskivi lossi sibulamoos Adavere suitsuvorsti ja Kalme küla rukkileivaga

*“Nostalgiareis maale” tähendas Kalme küla suitsulihaga rukkileiba krõmpsu Peipsiveere hapukurgiga

*“Gripihooaja kohustuslik ravim” oli Peipsiveere hapukurk mee ja Uuevälja küla küüslauguga

*“Peipsi printsess pidurüüs” tähendas Maitseelamuse Koja õrnsoolatud  Peipsi koha ampsu

*“Mehine jõud Peipsi kalast” tuli Kurista Söögitare suitsutatud Peipsi latikast marinaadis

*“Teadlaste nutikus kohtus  meisterkoka õpetustega” tähendas Põltsamaa Eesti juustu Manu hõrgu jõhvikakastme ja  Jõgeva tritikalesepikuga

*“Vananaistesuve kauge kaja” oli Põltsamaa lepasuitsu määrdejuust Kalme küla rukkileiva  ja Peipsi sibula krõpsudega

*“Ood Eesti kauneima rukkisordi auks” ehk Jõgeva rukkikook suviste marjadega

*Suvi kaasas terveks aastaks” ehk Marimarta tomatimahl

* “Päikesekollane sõõm täiuslikku vitamiinijooki” ehk Sepamäe talu astelpajumahl

*“Pikalt laagerdunud neste Eestimaa marjadest ja puuviljadest”ehk Põltsamaa vein

* „Vimkaga rüübe viie kultuuri kohtumisalalt“ tähendas Räpina õlut ja veiniAllikas: Jõgevamaa Koostöökoda