Ürituste kokkuvõtted

Minimess kui kohaliku toidu pidu, 9.09.2016

21. september 2016 Kell 22:42

9. septembril peeti Jõgeva Kultuurikeskus toimunud III Vooremaa konverentsiga samal ajal keskuse ees II Vooremaa minimessi. Kaunis ilm meelitas hulganisti kohalikke inimesi uudistama, mida pakutake.

Enamuse tootjate ja toodetega oleme käinud erinevatel messidel ning laatadel, nüüd oligi suurepärane võimalus tutvustada oma kaupa ka kodustele. Pealegi on september Eesti toidu kuu.

Põltsamaa kandis on usinad mesinikud. Vanade tuttavatena olid kohal Meemeistrid, pakkudes nii professionaalset degusteerimist nagu tavaliselt kohtame peentes veinibutiikides. Uue tulijana lisandus Jaan Langebraun, kel esimesena maakonnas ka mahemee tunnistus.

Sepamäe talu puhas astelpaju toormahlajook, kuivatatud marjamaius ning marjajahu on nii hea kraam, et tekitab suisa sõltuvust. Juulamõis tutvustas oma kandiga seotud kaunites pakendites kaupa. Näiteks Naadi toorsnäkkide koostises olev tomat tuleb meie maakonnast ja Mari-Liis Põllu vahvatesse karukujulistesse purkidesse pandud erkoranž astelpajumoos reedab kohe Elistvere loomapargi lähedust. Mõisapreili Pagar hoolitses selle eest, et külalised saaksid ikka leiva lauale.

Kurista Söögitare marineeritud Peipsi kalad on kogunud kõigil messidel-laatadel üksnes poolehoidu. Hoolimata sellest, et Jõgevalt on Kuristale vaid mõni kilomeeter, vähenesid kaasavõetud purgikastid üsna hoogsalt. Marimarta tomatimahl, mis on erakordne toode selle poolest, et valmistatakse üksnes kodumaisest Jõgeval aretatud Malle tomatisordist, oli hoolimata sellest, et paljud valmistavad kodus tomatimahla ise, väga populaarne. Kõrvalletilt sai vaadata ja maitsta kõiki Jõgeval aretatud tomatisorte, mis praegu kasutuses. Samuti sai kevadeks seemneid valmis varuda. Eesti Taimekasvatuse Instituut näitas lisaks tomatitele ka uuemaid kartulisorte ning hernehuvilised said infot hernesortide kohta.

Jõgevamaa Kodukandi Ühenduse telgis sai uurida-vaadata, mida ühenduse liikmed teevad. Muude juttude vahele pakuti mekkimiseks kodus küpsetatud rukkileiba ja bbq-veist. Meeleolukat veinide degusteerimist korraldas järgmise laua taga Ulge talu, esitledes õuna-, kõrvitsa,- aroonia- ning kreegiveini. Pehmete värvitoonidega ja kirjuid lambavillast või erinevatest villasegudest lõngatokke pakkus Evilla.

Lõuna ajal tekkis suur inimestering Peipsimaa Kogukonnaköögi telgi ümber. Ahvenafileerimise õpituba vaadates nentis nii mõningi, et küll on tore näha, et olen kogu aeg õigesti teinud. Äsjapuhastatud kalafileest valmistatud äkine osutus aga tõeliseks maitseelamuseks, pakkudes vaimustust isegi Peipsi kaldal elavatele inimestele.

Kohtume III minimessil 2017. aastal!

Rohkem fotosid näete SIIT.