Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

Jõgevamaa Koostöökoda ootab ühisprojektide taotlusi

20. veebruar 2018 Kell 16:16
Autor: Aive Tamm
Allikas: Vooremaa 20.02.2018

LEADER-meetmes on avanemas uus taotlusvoor, kuid sel korral võetakse vastu projekte ainult ühisprojektide meetmetesse. Ühisprojektide meetmed võimaldavad ellu viia mitmekülgseid tegemisi koostöös mitme teise organisatsiooniga. Lisaks peavad tegevused kestma vähemalt 24 kuud. Oodatud on ühisprojektid nii kogukondadelt kui ettevõtjatelt. Nii maakonna ülesed tegemised, kui väikse kogukonna ühised ettevõtmised. 

Ettevõtluse ühisprojektide meede toetab kohaliku tasandi müügiedendustegevust, uute toodete, tavade, protsesside arendamist, koostööd kutseõppeasutuste ja teadusasutuste vahel. Samuti uute turgude loomist ja arendamist jms. Ettevõtluse ühistegevuse meetmest on varem toetust saanud MTÜ Jõgevamaa Maitsed, mis koondab enda alla toidutootjaid Põltsamaalt kuni Peipsini. Toidutootjad käisid ühiselt sügisel Tallinna Toidumessil, mis on ettevõtjalt ettevõtjale suunatud üritus. Messilt saadi palju häid kontakte edasiseks tegevuseks ja kindlasti osaletakse messidel ühiselt ka edaspidi.

Kolm erinevat piirkonda

Kogukondade ühisprojektide puhul tuleb taotlus esitada selle piirkonna meetmesse, kus on projektist kõige rohkem kasusaajaid. Sealjuures taotlevad veel selles taotlusvoorus haldusreformi eelse Torma valla kogukonnad toetust Peipsi piirkonna meetmest. Samuti on Jõgeva vallaga liitunud külad selles taotlusvoorus kui Põltsamaa piirkonna kasusaajad.

Seega on piirkonnad järgmised: Põltsamaa piirkond – Põltsamaa vald ja neli küla endisest Puurmani vallast, kes liitusid Jõgeva vallaga. Vooremaa piirkond – Jõgeva vald (ilma haldusreformi eelse Torma vallata) ja Tartu valla haldusreformi eelne Tabivere vald. Peipsi Piirkond  - Mustvee vald, ilma haldusreformi eelse Avinurme ja Lohusuu vallata, ja haldusreformi eelne Torma ja Pala vald.

Kogukonnad saavad ühisprojektidest taotleda toetust näiteks trükiste, ürituste, koolituste, laagrite läbi viimiseks.

Maakondlike projektide meetmest saavad toetust taotleda maakonnaülesed organisatsioonid või peavad kasusaajad olema kogu Jõgevamaa Koostöökoja tegevuspiirkonnast. Samuti ootame projekte, mis on mainekujunduslikus mõttes on nähtavad kogu Eestimaal (või kaugemalgi). Maakondlike projektide meetmest saavad maakondlikud organisatsioonid korraldada ka ettevõtlusele suunatud koolitusi.

Need koolituste projektid on ainsad, mis ei pea olema kahe-aastased. Heaks maakondliku projekti näiteks on MTÜ Vägari projekt, kus viidi kahe aasta jooksul läbi regulaarseid käsitöö õpitubasid ja käidi Prantsusmaal lapitöö messil. Koolitusprojekti on esitanud SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus, koolitus toimub 2018. aastal.

Taotlusvooru avamiseni kuu aega

Toetust taotleda saab alates 20. märtsist kuni 30. märtsini uues e-pria keskkonnas. Taotlused peavad olema sisestatud hiljemalt 30. märtsil kell 15:00 – siis programm sulgub. Enne seda on aga vaja koostada partnerite vahel ühiste kavatsuste kokkulepe.

Nii selle, kui teiste nõuetega saate tutvuda Koostöökoja kodulehel: www.jogevamaa.com. Taotluste hindamine toimub peale tehnilist kontrolli mais. Siis on kõigil taotlejatel võimalus komisjoni eest oma plaanidest juurde rääkida. PRIAs viib abikõlbulisuse kontrolli läbi juunis, juulis ja augustis.

Seoses haldusreformiga Jõgevamaa Koostöökoja tegevuspiirkonnas muudatusi toimunud ei ole, sest haldusreformi eelsed Pala ja Tabivere valla piirkonnad on endiselt Jõgevamaa Koostöökoja tegevuspiirkonnas. Seega on meie tegemistega ühinenud Tartu ja Peipsiääre vallad. Taotlemisel on abikõlbulikud piirkonnad ikkagi vaid Pala ja Tabivere valdade piirkonnad.  Mustvee valla Avinurme ja Lohusuu piirkonnad ei ole samuti abikõlbulikud.

Küll aga võivad taotlejad ja ühisprojektide partnerid olla Jõgevamaa Koostöökoja tegevuspiirkonnast väljas tegutsevad organisatsioonid – peaasi, et kasusaajad Jõgevamaa maapiirkondadest oleks.