Jõgeva vald

Kuremaa naisrühm sai uued rahvarõivad

20. september 2013 Kell 14:19

Kuremaa kultuuriseltsi Jensel naisrahvatantsijad said endale 2013. aasta juulis uued rahvarõivad. Esimest korda astuti nendega rahva ette 13. juulil Kuremaa mõisapargis toimunud öötantsupeol, millest võttis osa umbes 350 Jõgevamaa tantsijat ning 700-800 pealtvaatajat. Uued rõivad oli Kuremaa naisrühm kätte saanud vaid mõned päevad enne pidu.

Kuremaa tantsijate imagomuutus oli üsna suur, sest senini aeti läbi kuidagimoodi kokkukombineeritud rõivakomplektidega. Mõned esemed olid pärit kunagi Kuremaal tegutsenud tehnikumi noorterühma rahvarõivakostüümide hulgast ja mõned esemed praeguste tantsijate isiklike rõivaesemete hulgast, paljud asjad olid ka endistelt tantsijatelt laenatud. Vanemad rõivatükid olid nõelutud-paigatud ning neis oli juba imelik rahva ette minna.

Uusi Palamuse kihelkonna rahvarõivakomplekte telliti 13. Eeskujuks valiti Eesti Rahva Muuseumi kogudest just sellised rõivaesemed, mida kanti Kuremaal. Ehkki Kuremaa kuulus Palamuse kihelkonda, järgiti sealkandis rõivastumisel teatud oma joont. Üks tantsurühma liikmetest võttis vaevaks asja natuke põhjalikumalt uurida ning koos asjatundjatega eeskujud välja valida.

Rõivaste valmistaja leidmiseks küsiti pakkumine mitmelt käsitöömeistrilt ja -ettevõttelt. Soodsaima pakkumise tegi OÜ Aale Käsitöö, mis tegutseb Rakveres. Komplekti kuuluvad seelik, särk, tanu, liistik, põll ja vöö.

Kuremaa naisrühma alustas toonase sovhoostehnikumi klubi juures tegevust juba 1971. aastal ning selle juhendajaks on algusest peale olnud teenekas tantsujuht Silvia Sööt. Pärast tehnikumi likvideerimist 2005. aastal jätkas rühm tegutsemist kohaliku kultuuriseltsi Jensel „tiiva all”. Nii mõnelgi korral on rühm osalenud Tallinnas suurel tantsupeo. Viimati pääseti sinna 1994. aastal. Esinetud on ka 1998. aastal Tallinnas toimunud ESTO päevadel, Õllesummeril, Peipsi-äärsete maakondade laulu- ja tantsupidudel, maakondlikel tantsupidudel ja mitmesugustel kohalikel üritustel. Meeldejäävad on olnud kultuuriseltsi Jensel eestvedamisel korraldatud taidlejate ühised väljasõidud Eestimaa erinevatesse paikadesse, aga ka Soome ja Lätti. Nende väljasõitude raames on sihtkohas alati ka korralik kontsert antud ja kohtutud sealsete kultuuritegijatega.

Kuremaa naisrühma elus on olnud nii tõuse kui ka mõõnu. Vahepeal tantsis rühm hoopis memmede repertuaari. Praegu tegutsetakse taas elujõulise naisrühmana.

Naisrühmale uute rahvarõivaste muretsemiseks sai Kuremaa külaselts Leader-programmist 6739 eurot toetust, omafinantseeringu kattis selts Jõgeva vallalt saadud tegevustoetuse abil.