Jõgeva vald

Raaduveres valmivad nukumajad

15. jaanuar 2014 Kell 18:22

Laiuse lähedal Raaduveres elavat Margus Jõesaart võiks nimetada ehitajaks, sest ta ehitab maju. Et tegemist on nukumajadega, on teda õigem siiski käsitöömeistriks nimetada.

Esimese puidust nukumaja tegi Margus Jõesaar valmis kümmekond aastat tagasi oma tütre jaoks. Sobivad plaadid, millest majadetaile välja saagida, juhtusid tal kodus olemas olema ning vaatamata sellele, et puidutöö asemel on ta õppinud hoopis Audentese ülikoolis ärijuhtimist, kukus tal esimene maja päris äge välja. See sai tehtud tüdrukute seas armastatuima nuku – Barbie – mõõtmeid silmas pidades.

Et aega oli tal piisavalt, sest ta oli just põhitöökohalt koondatud, tegi Jõesaar veel mõned majad ja pani need portaali Perekool.ee vahendusel müüki. Ehkki peatselt leidis mees uue töö, jätkas ta hobikorras siiski nukumajade meisterdamist, sest neist huvitatuid leidus. Tunduvalt rohkem hakkas tellimusi tulema siis, kui nukumajameister oma toodanguga Paunvere väljanäitusel käima hakkas. Toodangut tutvustada ja müüa aitab tal ka koduleht internetis.

Margus Jõesaare nukumaju ilmestavad põnevad trepid ja rõdud ning suisa kohustuslikuks detailiks on kiik. Praeguse vilumuse juures teeb ta suure nukumaja valmis ühe päevaga. Abiks on tal selle juures kolm põhilist töövahendit: akutrell, tikksaag ja ketaslihvija. Ning lisaks neile veel tolmuimeja, millega saepuru ja tolm kokku tõmmata.

Majadetailid saeb meister välja liimpuitkilbist. Võrreldes poodides müüdavate vineermajadega on liimpuidust majad veidi kallimad, ent tunduvalt vastupidavamad. Paljud lasteaiad ja laste mängutoad tellivadki Margus Jõesaarelt mängumaju sellepärast, et need ei lagune ära ka siis, kui mängijaid on palju. Peale eri tüüpi nukumajade on Margus Jõesaar teinud ja müünud ka nukumööblit, mänguasjakaste, automudelite hoidmiseks mõeldud riiuleid ja muud lastemööblit.

Tellitud kauba aitab klientidele kätte toimetada kullerfirma DPD. Oluliseks müügipaigaks on ka laadad. Lisaks juba mainitud Paunvere väljanäitustele käib Margus Jõesaar regulaarselt Tartu Lõunakeskuse jõululaadal, Tallinnas peetaval Mardilaadal ning messil “Laps ja pere”.

Praegu on Raaduvere käsitöömeistril nukumajade tegemiseks tunduvalt paremad tingimused kui varem, sest Leader-programmist saadud toetus võimaldas tal 2013. aasta sügisel oma kodumaja keldrisse korraliku soojustatud-viimistletud seinte ja põrandaga töötoa ja laoruumi välja ehitada. Tänu uuendatud elektrisüsteemile ja piisavale arvule valgustitele ei pea meister suurt täpsust nõudvat tööd enam, piltlikult öeldes, käsikaudu tegema. Keldrisse töökoja väljaehitamiseks kulus füüsilisest isikust ettevõtjal Margus Jõesaarel 7962 eurot. Sellest 4338 eurot tuli Leader-programmist, ülejäänu tasus ettevõtja ise.