Maakondlikud projektid

Ühendtrupp pakkus Jõgevamaa rahvale teatrirõõmu

07. september 2014 Kell 16:27

15. juulil 2014 esietendus Jõgeva alevikus noortekeskuse ja sauna taga Hugo Raudsepa komöödia “Mikumärdi”, mis toodi välja MTÜ Jõgeva Linna Teater eestvedamisel ja Jõgevamaa näitemängu ühendtrupi NÜT osalusel.

 

Igihaljas “Mikumärdi” võeti mängukavva seepärast, et 2013. aastal möödus Vaimastvere kandist pärit Hugo Raudsepa sünnist 130 aastat ja Jõgeva Linna Teatri loomisest 15 aastat. “Mikumärdiga” oligi tegelikult plaanis välja tulla 2013. aastal, ent mitmel põhjusel lükkus ettevõtmine aasta võrra edasi. Tegijate ja publiku teatrirõõmu see aga ei vähendanud.

“Mikumärdi” trupis tegid Eve Somelari lavastajakäe all kaasa Jõgeva valla kogenud harrastusnäitlejad Laile Sukk, Rein Karu, Gunnar Vasemägi, Tiiu Karu, Indrek Uusmaa ja Janek Varblas, aga ka Rein Annuk Tabivere ning Terje Kärmas ja Susan Kolde Palamuse vallast. Trupp sai väga ühtlane ning nii peaosalist Jaak Jooramit kehastanud Rein Annuk kui ka kõik teised sobisid oma rollidesse suurepäraselt. Harrastusteatri võlu selles seisnebki, et truppides võib kohata ehedaid värvikaid tüüpe, kellel näidelda pole mõnes tükis suurt vajagi.

Lavastuse “mootor” tõmmati käima kohe esimeste stseenidega ning kui mõned väikesed aeglustused välja arvata, tuksus see tempokalt lõpuni. Karikatuursemate tegelaste puhul osalised värve kokku ei hoidnud, ent seal, kus vaja, osati välja mängida ka hingeliigutusi ja siseheitlusi. Vürtsi lisasid lavastusele mõned lavastusse sisse toodud kaasaegsed nüansid. Näiteks Mikumärdi eluhoone meenutas mitte tavalist talumaja, vaid Kadriorus asuvat presidendilossi jne.

“Mikumärdi” lavakujundus ja kostüümid valmisid Janne Vaabla juhtimisel. Talle oli toeks teatrikunstniku haridusega Natalia Gonchar Venemaalt Omskist.

Kohe pärast esietendust läks “Mikumärdi” trupp ringreisile mööda Jõgevamaad. Koos esietendusega anti lavastusega juulis ja augustis 14 etendust üheteistkümnes Jõgevamaa omavalitsuses. Kolm etendust toimusid Jõgeva alevikus, ülejäänud Puurmani lauluväljakul, Palamuse laululaval, Pajusi mõisa pargis, Kasepää rannalaval, Lustivere suvelaval, Mustvee laululaval, Assikvere külaplatsil, Tabivere rahvamaja õuel, Kääpal Kalevipoja Kojas, Vaiatu pargis ja Paduvere talumuuseumi õuel. Tänu Leader-programmist ja teistest allikatest tulnud toetusele sai trupp Jõgevamaa rahvale teatrirõõmu pakkuda tasuta.

Kui mõnikord ei oska rahvas tasuta pakutavat asja hinnatagi, siis “Mikumärdi” etendused võeti kõikjal tänuga vastu. Eriti palju oli publikut Jõgeva alevikus toimunud esietendusel, Palamuse laululaval ja Assikvere külaplatsil. Nii mõnessegi paika, kus “Mikumärdiga” käidi, jõuavad “päris” teatrid haruharva või üldse mitte. Ses mõttes oli ühendtrupi ringreis tänuväärt ettevõtmine. Seda soosis ka ilm: vihma tuli ainult Lustivere etenduse teise vaatuse ajal.

Leader-programm toetas “Mikumärdi” lavaletoomist ja ringreisi 8984 euroga. Ettevõtmisele panid õla alla ka Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Jõgevamaa ekspertgrupp. Leader’ist saadud raha kulus peamikrofonide rentimisele, plakatite trükkimisele, lehes reklaami avaldamisele, näitlejate toitlustamisele pikemate proovipäevade ajal, kunstnikutöö eest tasumisele, dekoratsioonide ehitamisele ja transpordile.