Maakondlikud projektid

Kuremaa järve ääres elustus viikingiaeg

09. oktoober 2014 Kell 04:56

Kuremaa järve äärde tuli 2011. aasta juuli lõpus üheks päevaks tagasi viikingiaeg. Motomatkajate klubi Jõgeva MC eestvõttel toimus seal viikingipäev, millest said osa nii Kuremaal samal ajal rahvusvahelist kokkutulekut pidavad motomatkajad kui ka kõik teised ajaloohuvilised.

Viikingipäeva läbiviijateks olid taaskehastajate klubi Kalevite Kange Rahvas ja Emajõe Lodjaselts. Esimene püstitas Kuremaa järve ääde viikingilaagri ning korraldas seal mitmesugust tegevust. Töö- ja õpitubades sai jälgida muistsel viisil toidu valmistamist, kõlapaela punuda, ühenõelatehnikas soki või kinda kudumist proovida ja regilaulu laulda.

Eelkõige teatakse viikingeid aga kui tublisid sõjamehi. Viikingipäeval saigi mitmel “seansil” muinasvõitlejate demonstratsioonesinemist jälgida, aga ka võitlusvarustust lähemalt uurida ja selga proovida. Hakkajamad pidasid sellises varustuses ka duelli. Ega see lihtne olnud, sest turvised muudavad võitleja tükk maad kohmakamaks.

Lastele pakuti viikingilaagris puukaigaste ja pehmikmõõkadega võitlemise võimalust. Õhtul pidasid taaskehastajate klubi liikmed maha massilahingu.

Viikingite laagris võis kuulata jutte viikingiaja inimeste elust-olust ja kommetest ning neil teemadel ka küsimusi esitada.

Emajõe Lodjaselts tõi viikingipäeva ajaks Kuremaa järvele oma viikingilaeva, mis kannab nime Turm. Soovijad said sellega järvel lõbusõidul käia, hilisõhtul korraldati aga laevalahing, mille käigus ründasid viikingid laeva ning röövisid sealt ära kõhutantsijad ja tuleloopijad. Viimased ei tundnud end röövimise järel sugugi halvasti, vaid astusid rõõmsal meelel üles pärast lahingut järve kaldal alanud peol, kus lisaks nende etteastetele sai kuulata torupillimängu ja regilaulu.

Viikingipäeva otsustas Jõgeva MC korraldada selleks, et nende traditsioonilise suurürituse, rahvusvahelise motomatkajate kokkutuleku külalistel ka väljaspool turvaaiaga ümbritsetud motolaagrit midagi põnevat teha oleks. Jõgevatrefile koguneb tavaliselt umbes 2000 inimest kümmekonnast riigist ja on tore, kui nad võtavad siit lahkudes kaasa teadmise, et Eesti on reisisihtkohana huvitav paik. Lisaks kokkutulekulistele soovis Jõgeva MC toredaid elamusi, ajalooteadmisi ja isetegemisrõõmu pakkuda ka kohalikele inimestele. Et viikingipäeval osalemiseks piletiraha maksta ei tulnud, said sellest osa kõik, kes soovisid ning kasvõi kogu perega.

Leader-programm toetas Kuremaa viikingipäeva 7013 euroga. See summa kulutati päeva läbiviijatele tasu maksmiseks ning sündmuse reklaamimiseks. Omaosaluse kulud kandis Jõgeva MC omavahenditest.