Pala vald

Pala spordihuvilised saavad suusatada ka õhtuti

11. oktoober 2013 Kell 10:51

Pala on spordirahva hulgas tuntud oma heade suusaradade poolest. 2012. aasta suve hakul ehitati ühekilomeetrisele ringile välja ka valgustus.

Tänapäevase kvaliteediga hooldatavad suusarajad ehitati Palale välja 1997. aastal. Praegu on seal võimalik läbida ühe, kahe, kolme, viie või seitsme ja poole kilomeetri pikkune ring ning neid kombineerides mitmesuguse muu pikkusega distantse. Tuntuim Palal läbiviidav suusasündmus on noortemaraton, mis 2012./2013. aasta talvel toimus juba viieteistkümnendat korda.

Selleks, et täiskasvanud suusahuvilised ei peaks piirduma ainult nädalavahetuse suusasõitudega, vaid saaksid vabas õhus sportida ka pärast tööd, otsustati ühele rajalõigule välja ehitada ka valgustus. Selle projekteerimistööd said tehtud juba mitu aastat tagasi Sihtasutuse Eesti Terviserajad algatatud ning Eesti Energia, Swedbanki ja Merko toetatud üle-eestilise projekti raames. Tänu Pala spordiklubi poolt Leader-programmist taotletud toetusele sai tasuta saadud valgustusprojekt lõpuks ka ellu viidud.

Tõsi, algselt planeeritud 2,4 kilomeetrise lõigu asemel sai valgustuse vaid kilomeetrine ring, ent seegi võimaldab suusahuvilisel argipäevaõhtul väikese toonust tõstva trenni ära teha. Ning tulevikus tahetakse valgustatud rajaosa algselt planeeritud 2,4 kilomeetrini pikendada. Selleks on loodud kõik eeldused: kilomeetrisele rajale valgustussüsteemi rajades paigaldati kaablid ja kapid sellise arvestusega, et samale süsteemile saaks tulevikus teise osa juurde liita. See tegi esimese osa väljaehitamise küll kallimaks, ent tulevikus võimaldab see jälle 1,4 km valgustust suhteliselt odavalt juurde teha.

Pala suusaraja valgustus lülitub automaatselt sisse pärast päikeseloojangut ning välja kell 22.15. Rada kasutati juba esimesel talvel päris palju ning sellel sõitjaiks olidki eelkõige kohalikud keskealised suusahuvilised. 2012./2013. aasta talv andis suusatamiseks ka suurepärased võimalused, sest lumikate püsis eriti metsa vahel maas väga pikalt. Spordiklubi eestvedajad arvavad, et kui valgustatud suusarada viiski täiskasvanut suusatamise juurde tagasi tõi, on see Pala kontekstis juba tore saavutus.

Pala suusaraja valgustuse ehitas välja OÜ Silk Elekter Tartumaalt. Kogu töö läks maksma umbes 17 000 eurot, sellest 15 804 eurot tuli toetusena Leader-programmist. Omaosaluse aitas tasuda vallavalitsus spordiklubile tegevustoetust makstes.