Pala vald

Projektirühmast sai pärisrühm, kellel nüüd ka rahvarõivad

11. oktoober 2013 Kell 10:48

Palal on väikese paiga kohta tavatult palju tantsurühmi. Noorim nende seast on naisrühm Keerutajad, mis loodi enne 2011. aastal Palal peetud maakondlikku laulu- ja tantsupidu. Esialgse mõtte järgi pidigi see jääma n-ö projektirühmaks, mis vaid selle peo jaoks kokku tuleb, ent siis mindi sama koosseisuga ka Tartu võimlemispeole ning lõpuks küsiti endalt: aga miks üldse laiali minna, kui koos on nii tore? Rühma kolmandal tegevusaastal otsustati tantsijatele ka rahvarõivad soetada. Appi tuli selles osas Leader-programm.

Et Pala jääb Kodavere kihelkonna piiridesse, võeti rõivaste tegemisel aluseks just selle paikkonna rahvariided. Valikute tegemine oli päris keeruline, sest näiteks seelikutriibustikke oli Kodavere kihelkonnas käibel päris mitu ja kanti ka hoopis valgeid seelikuid. Valikute tegemisel lähtutigi osalt sellest, et Pala naisrühma rõivad teiste sama piirkonna rühmade omadega liiga sarnased ei saaks.

Keerutajate rõivakomplekti kuuluvad särk, seelik, alusseelik, vöö, tanu ja põll. Vööd ja seelikukupongid telliti Tabiveres tegutsevast väikefirmast, õmblus- ja tikkimistöö tegi ära üks oma rühma tublist käsitöötegijast liige. Uued rõivad said selga kõik rühma 12 tantsijat.

Naisrühmas Keerutajad on tantsijaid eri elualadelt, ent kõige rohkem on seal lasteaiatöötajaid. Rühma liikmete keskmine vanus jääb neljakümne eluaasta kanti. Mõne naise tantsijakarjäär algas alles Keerutajate moodustamisega, mõni on aga ka kunagi koolipõlves rahvatantsu harrastanud.

Soov pääseda 2014. aasta tantsupeole innustab Keerutajaid praegu proovi tegema kaks korda nädalas. Naisrühmi on kogu Eestis aga väga palju ja valikusõel seetõttu tihe. Ent kui Keerutajad esimesel katsel ka „suurele” peole ei pääse, siis pead norgu ei lasta, sest jäävad ju muud väljundid, nagu maakondlikud tantsupeod, oma valla tantsupäevad (suure tantsijate arvuga vallas on mõtet ka sellist üritust korraldada!), kodukandi- ja külapäevad, koolide aastapäevad jne.

Leader-programm toetas Pala naisrühmale rahvarõivaste soetamist 2400 euroga. Toetuse taotlejaks oli MTÜ Jõevalla Külade Selts. Projekti omaosaluse aitas tasuda vallavalitsus seltsile tegevustoetust makstes.