Palamuse vald

Lutsu püüdmas

17. november 2010 Kell 09:49

Kes Palamuse lasteaia taha Amme jõe äärde kõndima läheb, leiab nüüd eest kena kõnniteedega puhkeala ning uhke 40 meetri pikkuse paadisilla, mis valmisid tänu MTÜ Sokuturi algatatud projektile „Lutsu püüdmas“. Projekt sai teoks koostöös Palamuse vallavalitsusega ning seda rahastas PRIA Euroopa Liidu Leader-meetmest.

 

Lasteaia ümber toimetamist alustas MTÜ Sokuturi mänguväljaku rajamisest. See saadi erinevatest fondidest taotletud raha eest valmis 2008. ja 2009. aasta jooksul. Kui ots juba lahti tehtud, tuli jätkata, sest muidu oleks jõeäärne risune songermaa, mis pärast lasteaiakrundi tagumiselt piirilt kuuseheki mahavõtmist (hekk oli üraskitest kahjustatud) nähtavaks sai, heakorrastatud mänguväljakule inetuks taustaks kujunenud.

Paadisillaga puhkeala projekteeris Hannes Tilk OÜst Matador Projekt, valmis ehitas selle OÜ Belander Grupp. Kõige rohkem tuli teha mullatöid. Jõeäärse ala täitmiseks veeti kokku pinnast nii koolimaja juurest, kus hoone uuele korpusele vundamenti rajati, kui ka aleviku eri piirkondadest, kus vee- ja kanalisatsioonitorustikku rajati. Puhkealale on paigaldatud tänavavalgustus ning istepingid ja prügikastid. Rajatud paadisild võimaldab seal paadiga randuda, kala püüda, päikest võtta ning kui keegi jõe ära süvendaks, ka ujuda.

Projekt „Lutsu püüdma“ läks maksma 591 000 krooni, millest 511 000 saadi Leader-meetmest. Õigupoolest pidi sama projekti raames kerkima kunagise õpetajate sauna asemele uus saun-grillikoda, ent kuna projekti otsustati esialgu rahastada vaid pooles ulatuses, siis tuli see objekt kõrvale jätta. Küll aga esitati grillikoja rajamine eraldi projektina Jõgevamaa Koostöökoja järgmisse ideevooru ning sai seal heakskiidu. Nüüdseks on ka PRIA oma jah-sõna öelnud ning tuleval kevadel läheb siis jälle ehitamiseks. Kui grillikoda valmib, rajatakse selle juurde kiviktaimla. Selle juures kasutatakse ära kivid, mis puhkeala rajamisel pinnasest välja tulid.