Palamuse vald

Palamusel on olnud kahel aastal TeMuKi suvi

07. september 2014 Kell 16:52

Palamusel sai 2012. aasta suvel MTÜ Look eestvedamisel teoks omapärane kolmikprojekt “TeMuKi suvi Palamusel”. Projektiga tähistati Oskar Lutsu 125. sünniaastapäeva ja saja aasta möödumist tema jutustuse “Kevade” esmatrüki ilmumisest.

 

Projekti esimese, teatriosa raames toodi juulikuus Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseumi õuel välja vabaõhulavastus “Nõiutud kevade”. Selle aluseks oli Rakvere Teatri näitleja ja lavastaja Toomas Suumani kirjutatud originaaltekst, mis tõukub küll “Kevadest” tuttavatest tegelastest ja sündmustest, ent vaatleb neid tavatu nurga alt. Unenäolise tragikomöödia üheks tegelaseks oli ka Oskar Luts ise.

“Nõiutud kevade” lavastas Madis Kalmet, lavakujunduse autoriks oli Toomas Hõrak. Kandvates rollides tegid kaasa kutselised näitlejad Argo Aadli, Alo Kõrve, Maarika Mesipuu, Indrek Ojari, Erik Ruus ja Mart Toome ning rohkem lauljana tuntud Bonzo. Nimetute koolilaste kõrvalrollides esinesid kohalikud harrastusnäitlejad. Nn kollektiivset Imelikku kehastas Põltsamaa linnaorkestri liikmetest koosnev puhkpilliansambel Hällist Hauani.

Nii publik kui ka kriitikud võtsid kaheksal korral etendatud lavastuse hästi vastu. Paaril vihmasemal õhtul oli publikut siiski napimalt kui tükk seda väärinuks.

Projekti muusikaosa raames kandsid Palamuselt pärit noor metsosopran Kadri Tegelmann ja kammerorkester Klaaspärlimäng Sinfonietta Palamuse kirikus 28. juulil ette uhiuue vokaaltsükli “Paunvere mäletamine”.  Oskar Lutsu mälestusele pühendatud heliteos telliti helilooja Urmas Lattikaselt ja eelkõige stsenaariumikirjutajana tuntust kogunud Peep Pedmansonilt. Oskar Lutsu huumoripreemia laureaat Pedmanson kasutas vokaaltsükli teksti luues nutikalt ära “Kevadest” ja selle järgedest rahvasuhu läinud lauseid.

Lisaka “Paunvere mäletamisele” sai kontserdil Klaaspärlimäng Sinfonietta ja dirigent Toomas Vavilovi esituses kuulata Lepo Sumera “Musica profanat”, Villem Kapi “Eleegiat” ja Veljo Tormise süiti filmist “Kevade”.

Projekti kolmandaks, kinoteemaliseks osaks olid traditsioonilised Theodor Lutsu filmipäevad, mida peeti 11. ja 12. augustil Palamuse rahvamajas. Vaadati eelmise aasta parimat eesti filmi “Uus Maailm” ja veel mitut olulist linateost ning peeti lahtist lühifilmide konkurssi. Sellel osales 28 filmi, mida hindasid Eesti Film 100 programmijuht Jaak Lõhmus, Sulev Teinemaa ajakirjast Teater. Muusika. Kino, dokumentalist Jaan Tootsen, Peter Murdmaa Eesti Kinoliidust ja filmiprodutsent Margus Õunapuu.

Projekt “TeMuKi suvi Palamusel” kujunes sisukaks ja tõi Palamusele suure hulga kultuurihuvilisi mujalt Eestist. Projekti eelarve oli 44 310 eurot. Leader-programmist saadud 5000 eurot kulusid kolmikürituse reklaamimiseks ajalehes Postimees ning lavastuse “Nõiutud kevade” heli- ja valguskujunduse loomiseks, samuti heli- ja valgustehnika rentimiseks ja transpordiks. Lisaks Leader-programmile toetasid projekti Eesti Kultuurkapital, kultuuriministeerium, Kohaliku omaalgatuse programm, Jõgevamaa Omavalitsuste Liit, Palamuse ja Saare vallavalitsus ning paljud teised instantsid, asutused ja firmad.

Pealkirja “TeMuKi suvi Palamusel” kandva projekti käivitas MTÜ Look ka 2014. aastal. Paraku tuli selle teatriosa, mis oli plaanis pühendada Palamuselt pärit filmilooja Theodor Lutsu elule ja loomingule, määramata ajaks edasi lükata, sest kaks loojaisiksust, antud juhul lavateksti autor ja lavastaja, ei leidnud teineteisega piisaval määral ühist keelt. Projekti ülejäänud osad said aga edukalt teoks.

Muusikavaldkonnas rõõmustas MTÜ Look kuulajaid Palamuse koguduse ja aleviku esmamainimise 780. aastapäeva pidustuste raames 24. augustil toimunud kontserdiga, millel kõlas esiettekandes Helena Tulve verivärske vokaal-instrumentaalteos “Sinna otsime teed tagasi”, esitajateks Palamuselt pärit metsosopran Kadri Tegelmann, Saksamaal elav USA flötist Camilla Hoitenga, keelpillikvartett Insomnia ja dirigent Jaan-Eik Tulve.

Uudisteose teksti aluseks valis Helena Tulve mõned Ernst Enno luuletused. Helilooja leidis, et spetsiaalse pühendusteose tellimine on väikese MTÜ poolt võimas algatus, hea akustikaga Palamuse kiriku hindas ta aga suurepäraseks esituspaigaks.

Lisaks uudisteosele tulid kontserdil ettekandele Ester Mägi “Eleegiad”, Ottorino Respighi “Il Tramonto”, Ken-Ichiro Kobayashi “Tentatio” 1&2 ning popurrii eesti rahvalauludest. Kontserdile oli sissepääs tasuta.

Projekti filmiosaks oli taas traditsiooniline Theodor Lutsu filmipäev. Seda peeti 16. augustil. Lahtisel lühifilmide konkursil vaadati ära 20 filmi ning neid hindasid filmikriitik Jaak Lõhmus ja kõigi Eesti filmifestivalide stammkülaline Tarmo “Cineguru” Toom.

Lisaks konkursifilmidele sai publik näha eelmise aasta parimat eesti filmi “Mandariinid”. Režissöör Jüri Müüri 75. sünniaastapäeva tähistamiseks linastusid tema mängufilm “Inimesed sõdurisinelis” ja selle sünniloost kõnelev telesaade “Kaadris”.

2014. aasta “TeMuKi suve” projekti toetas Leader-programm 1212 euroga. See raha kulus Palamuse juubelikontserdi ja filmipäeva reklaamimisele ajalehtedes Postimees, Vooremaa ja Jõgevamaa Ärileht ning filmipäeva külaliste majutamiseks. Juubelikontserti toetasid ka Eesti Kultuurkapital, Jõgevamaa Omavalitsuste Liit ja Palamuse vallavalitsus.