Kalender

Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

Põltsamaa vald

Kamarilased kutsuvad igal aastal veetrallile

09. oktoober 2014 Kell 04:41

Kamari paisjärvel ja selle ääres on Kamari Haridusseltsi eestvõttel ja Leader-programmi toetusel juba neljal suvel (2011., 2012., 2013. ja 2014. a) rahvarohket veetralli peetud. Üritus algab traditsiooniliselt varahommikuse kalapüügivõistlusega. Kolmel viimasel aastal on võisteldud ka üle järve ujumises ja rannamaadluses. Eesti Maadlusliidu eestvedamisel selgitatakse Kamaris Eesti meistrid rannamaadluses.

 

Esimesel kolmel aastal tõi veetrallile lõbusat elevust isetehtud veesõidukite võistlus, mille võitja selgitamisel võeti arvesse mitte ainult sõiduki kiirust, vaid ka veel püsivust, välimust ja tehnilist teostust. Neljanda veetralli kavast jäeti veesõidukiralli siiski välja, sest tundus, et aluste konstrueerimisel hakkas värskeid ideid nappima.

Veetrallide ajal on rahval võimalus lustida mitmesugustel maapealsetel ja veeatraktsioonidel. Suurem osa atraktsioone renditakse OÜlt Tegevus (kaatrid, nende järel veetavad „banaan” ja tuub wakeboard, täispuhutavad pallid, kajakid, süstad, tavaline ja veebatuut). OÜ Roostik pakub võimalust sõita Krõõda nime kandva ujuvsaunaga ning käiku lähevad ka haridusseltsi enda vesijalgrattad.

Aja jooksul on veetrallidel tutvustatud ka veeohutusvõtteid, demonstreeritud rallikrossimasinat ja korraldatud ühislaulmist. 2013. ja 2014. aasta veetralli publik sai aga tervitada Põltsamaa jõe maratonil osalejaid: maraton toimus mõlemal aastal veetralliga samal päeval ning selle finišipaigaks oli Kamari järve kallas. Maratoni sõidetakse enamasti ühe- ja kahekohalistel kajakkidel ja kanuudel.

Ansamblitest on veetrallil esinenud näiteks Mama, Vana Kallim ja Viiser, päevajuhtideks on olnud Margus Kastor ja Valdi Reinas.

Kamari paisjärve äärne rannaala sai korda 2010. aasta lõpus ning esimese, 2011. aasta veetralli korraldamise eesmärgiks oligi teadvustada piirkonna elanikele sellise toreda paiga olemasolu. Nüüdseks on sündmus leidnud kindla koha Põltsamaa valla kultuurikalendris ning korraldajad on seadnud endale sihiks pakkuda piirkonna peredele meeldivat puhkepäeva järve ääres, kusjuures vägagi taskukohaselt. Sissepääsuks tuleb loovutada vaid üks euro, atraktsioonid on enamasti tasuta. Veetralli publiku arv küünib juba tublisti üle tuhande inimese, kusjuures kohale tullakse ka kaugematest Eesti paikadest ja piiri tagantki.

Kamari Haridusseltsi liikmed leiavad, et kord aastas veetralli taolise mastaapse sündmuse korraldamine liidab ka tegijaid ning pakub neile mõnusat rahuldustunnet, kui kordaläinud päev seljataga. Tänu veetrallide korraldamisele on tekkinud lai ring vabatahtlikke, kes nõus nii sellele kui ka mitmele muule üritusele õla alla panema. Nii mõnigi on tulnud küsima, kas ka tema saab kuidagi aidata.

Nelja veetralli korraldamiseks sai Kamari Haridusselts Leader-programmist 24 292 eurot. Üle poole sellest rahast kulus atraktsioonide rendile, ülejäänu ansamblitele tasumiseks, ohutuse tagamiseks, helitehnika laenutamiseks ja järvel õhtuse tuledemängu korraldamiseks. Omaosaluse projektides on haridusselts katnud piletitulust. Põltsamaa vallavalitsus on ettevõtmist toetanud prügi kogumise ja äraveo korraldamise ning auhindadega.