Torma vald

Väärikalt läbi aja

13. detsember 2013 Kell 06:12

Torma rahvamaja avamisest möödus 2011. aastal terve sajand. Piirkonna jaoks olulise kultuurikolde juubelit tähistati viiest sündmusest koosneva sarjaga „Torma rahvamaja 100 – väärikalt läbi aja”.

Sarja aprillis toimunud avaõhtu oli n-ö klassikaline juubeliõhtu, mille käigus meenutati rahvamaja ajalugu ja mineviku kultuurikandjaid. Kohale olid kutsutud ka rahvamaja praegu veel elus olevad endised juhatajad. Peale nende oli sündmuse aukülaliseks Riigikogu muusikust aseesimees Laine Randjärv.

Kontsertosa koostades peeti silmas seda, et esindatud saaksid just need valdkonnad, mis rahvamajale aja jooksul kõige enam kuulsust on toonud. Kõige rohkem räägitakse Torma puhul ikka sealsest puhkpillitraditsioonist, ent omal ajal olid ka Torma näitering ja segakoor väga kõrgel tasemel. Nii astusidki juubeliõhtul üles Peep Lõhmuse juhendatav puhkpilliansambel, sõnakunstnik Luule Lehemets ja Torma kammerkoor. Söödi ka rahvamaja juubelitorti.

Kaks järgmist juubelisarja üritust olid pühendatud muusikalile ja ooperile ehk žanridele, millega Torma rahvas oma koduses rahvamajas päris pika aja jooksul kokku polnud puutunud.  Mais toimunud muusikaliõhtu sisustas särtsakas Gerli Padar. Tema esitatud muusikalimeloodiad olid kaasakiskuvad ja paljudele tuttavad. Juunis toimunud ooperiõhtul esitas Rainer Vilu Georg Otsa poolt tuntuks lauldud palasid. Mõni neist oli Torma rahvamaja laval võib-olla kunagi ka Otsa enda esituses kõlanud: aastakümneid tagasi andis nimekas laulja seal ühe kontserdi.

Juulikuus leidis Tormas aset vabaõhu-tantsukontsert „Siin- ja sealpool kaerajaani”, millel astusid üles kohalik naisrühm ja kapell ning kauged külalised Hispaaniast. Tartus oli sel ajal nimelt käimas rahvusvaheline folkloorifestival Europeade ning Torma tantsijate ja rahvamuusikute võõrustada oli Hispaaniast kohale sõitnud tantsurühm. Patt oleks olnud neile Tormas esinemisvõimalust mitte pakkuda. Hispaania tantsijatega olid kaasas ka muusikud, nii et peale eksootiliste tantsunumbrite jälgimise sai ka põnevaid pille uudistada.

Juubelisarja lõpusündmus leidis aset oktoobris ja selleks oli estraadimuusika õhtu „Igihaljad viisid”, millel musitseerisid Torma kammerkoor ja Rakvere instrumentaalansambel Kuutaga eesotsas Ahti Bachblumiga. Kontserdi esimeses osas esitati eesti ja teises osas välismaist estraadimuusikat.

Rahvamaja juubelisündmused leidsid kohapeal laia kõlapinda ning neid tuldi kaema ka kaugemalt. Aprillikuisel juubeliõhtul ja estraadimuusika õhtul oli saalis umbes sada inimest, teistel üritustel veidi vähem. Juubelisari aitas kohalikule rahvale meelde tuletada nende esivanemate tublidust: nad olid juba sada aastat tagasi nii targad, et oskasid hinnata kultuuri olulisust väärikate eestlaste kasvatamisel. Ka järgmised põlved on hoidnud rahvamaja alles ning kultuuri tehakse seal praegugi.

Sarja „Torma rahvamaja 100 – väärikalt läbi aja” sündmuste korraldamiseks sai Torma vallavalitsus Leader-programmist 5113 eurot toetust. Selle raha eest lasti teha ka rahvamaja taidlusringe ja tegemisi tutvustavad voldikud, soetati Yamaha firmas toodetud digitaalklaver Clavinova, tasuti juubelisarja reklaamide eest, mis avaldati maakonnalehes Vooremaa ja Jõgevamaa Ärilehes, ning lasti teha videofilm ja fotod rahvamaja juubeliõhtust. Uue digitaalklaverita olnuks juubelisarja kontserte keeruline läbi viia, sest rahvamaja vana pianiino ei püsinud hääles ja selle väljanägeminegi oli üsna kulunud.