Kalender

Projektilood alates 2016

Kubja talu meetootmisele on toeks päikeseenergia

02. mai 2018 Kell 09:46
Autor: Riina Mägi

Mesindus tundub olevat selline “roheline” ala, kus tootmise käigus hoidmiseks piisab mesilase tiivalöögi energiast. Tegelikult see nii pole: meetootmine vaja ka päris rohkesti elektrienergiat. Et laekuvad elektriarved nii tugevasti rahakoti pihta ei käiks, soetas Põltsamaa vallas Pisisaares tegutsev mesinik Jüri Lugus oma Kubja tallu päikesepaneelid. 36 paneeli ostmiseks ja talu eluhoone katusele paigaldamiseks sai ta toetust Leader-programmist.

Energiamahukaid protseduure on meetootmise juures tõesti palju: suhkrustunud mee sulatamine ja enne purkidesse villimist vedelana hoidmine, vaha sulatamine, vahaketaste valmistamine, kärgede pesemine. Ka tuleb vurriruumis, kus mett täis kärjed vurritamisjärge ootavad, hoida jaanipäevast detsembrini 35-kraadist temperatuuri, sest muidu ei jookse mesi kärgedest välja.

Tervet Kubja talu energiavajadust paneelid muidugi ei kata, seda enam, et talvekuudel, kui päikest vähe näha, tuleb ka energiatoodangut napilt. Suvekuudel peaks päikeseenergia kasutamine aga aitama meetootmist odavamaks muuta.

Jüri Lugus on juba aastakümneid mesilasi pidanud, 2000. aastast on see tema põhitegevus. Mesilasperesid on Lugusel praegu viiekümne ringis ja need on paigutatud viide eri paika: kui tarud ühte kohta koondada, jääks mesilastel korjemaad napiks. Meesaak sõltub paljus ilmast. 2017. aastal sai mesinik oma väikestelt abilistelt umbes kolm tonni mett. Toodang villitakse kohapeal purkidesse ning see läheb kauplustesse müügile. Osa Kubja talu meetoodangust ostavad ära Tallinna ja Tartu verejaam: nemad kingivad mett oma tublidele doonoritele.

Mesinik Jüri Lugus sai tallu päikesepaneelide soetamiseks ja paigaldamiseks Leader-toetust 4927 eurot, millele lisas niisama suure omaosalussumma. Kogu projekti maksumus oli 9853 eurot.

Jüri Lugus on ka varem meetootmise arendamiseks Leader-toetust saanud. Tookord kasutas ta seda nüüdisaegsete korpustarude soetamiseks.