Kalender

Projektilood alates 2016

Tikksae asemel ülitäpne CNC-pink

03. mai 2018 Kell 15:06
Autor: Riina Mägi

Jõgeva vallas Raaduveres valmivad vahvad ja vastupidavad nukumajad, mis muudavad sisukamaks paljude Eesti, aga ka Soome ja Läti laste mängupäevad. Kui varem lõikas väikeettevõtja Margus Jõesaar nukumajade detailid liimpuitplaadist välja tikksaega, siis nüüd saab ta selleks kasutada moodsat CNC-pinki.

Uus tööpink muudab tootmisprotsessi kiiremaks ja efektiivsemaks. Ka toodangu kvaliteet on parem, sest CNC-pink on detailide lõikamisel ülitäpne. Enne uue pingiga tööle asumist tuli ettevõtjal aga oma teadmisi ja oskusi päris palju täiendada.

Senini on Margus Jõesaar müünud enda disainitud ja valmistatud nukumaju, automaju, mänguasju ja lastemööblit messidel ja laatadel, näiteks Maamessil, Lõunakeskuse jõululaadal, Tartu hansapäevade laadal ja Suurel Paunvere Väljanäitusel, samuti oma veebipoe Nukukodu.ee vahendusel. Poodidesse polnud mõtet käsitsi valmistatud tooteid pakkuda, sest need poleks suutnud hinna poolest vabrikutoodanguga konkureerida. Nüüd, mil toodete omahind tänu CNC-pingile langeb, on mõtet planeerida ka koostööd kauplustega.

CNC-pink võimaldab ettevõtjal julgelt sortimenti laiendada.

“Kolme aasta jooksul, mis uue e-poe tegemisest möödunud, pole ma mudeleid eriti muutnud, pigem neile mingeid detaile lisanud. Nüüd tasub aga ringi vaadata, milliseid puittooteid inimestel veel vaja on. Uus pink aitab need valmis teha,” ütles Margus Jõesaar.

Nukumaju on Margus Jõesaar valmistanud juba 2003. aastast alates. Esimese tegi ta oma tütrele. Et see hästi välja kukkus, otsustas ta neid ka müügiks valmistama hakata. On olnud aegu, mil kogu tema teenistus on tulnud nukumajadest, praegu jagab ta end siiski palgatöö ja eraettevõtluse vahel: tööpäeviti on ta Sadalas Pro Grupp Investi söödatehases tootmisjuht, õhtuti ja nädalavahetustel teeb puidutööd. Ta usub, et peab tulevikus puittoodete valmistamiseks abitööjõudu palkama.

“Lasteaiad, reisilaevade mängutoad ja teised tellijad, kes on meie nukumajade vastupidavuse ära testinud, soovivad nüüd ka lastemööblit saada. Soovitakse ka mitmesuguseid eriprojekti nõudvaid tooteid. Tänu CNC-pingile saan kõik põnevad pakkumised vastu võtta,” sõnas Margus Jõesaar.

CNC-pingi ostmiseks sai ta 7123 eurot Leader-toetust, millele lisas 4749 eurose omaosaluse. Kogu projekt läks maksma 11872 eurot. Margus Jõesaar on ka varem Leader-meetmest toetust saanud. Toona kulutas ta selle oma eramu keldris asuva töötoa renoveerimiseks: just seal nukumajad ja muu toodang valmibki.