Projektilood alates 2016

Vibulaskmine, uus spordiala Jõgevamaal

26. aprill 2019 Kell 11:00
Autor: Jana Pärn, Tiina Laurisson
Foto: Katre Kuller

 

Vibulaskmine, uus spordiala Jõgevamaal

Kuidas see kõik algas

Tiina Laurissoni pere elukoht oli Tallinnas Laagris, erialalt on ta matemaatik ja töötanud üle 30 aasta IT valdkonnas. Vibulaskmisharrastus sai alguse vanema poja hobist kujundada ja maalida strateegiamängude mudeleid. Ühel messil, kus ta oma kujude töötuba korraldas, astus juurde mees, kes küsis, kas ta vibulaskjate kujukeste tegemise asemel ei tahaks päris vibulaskmist proovida. Mõneks aastaks jäi pakkumine kalevi alla, kuid siis külastati Kajamaa viburada Sakus. Esimesele proovimisele järgnes teine,  kolmas...Siis oma vibuvarustuse soetamine. Esimeselt talviselt ja lumiselt võistluselt naasis Tiina pooleteise ja noorem poeg kahe terve noolega. Aga tugev algus oli tehtud ja harjumus Kajamaad külastada jäi. Aeg läks,  lapsed lõpetasid koolid ja läksid Tartusse ülikooli, aga emal jäi ikka kombeks tööpingete mahalaadimiseks Kajamaale sõita ja vibu lasta. Kui töökohas tulid struktuurimuutused, oli Tiina valmis proovima midagi uut ja endises kohas jätkata ei soovinud. Paariks aastaks sai aeg maha võetud.

Jõgevamaa

Üheksakümnendatel aastatel tagastati Tiinale vanaema maja ja maad  - õigusvastaselt võõrandatud  Peetri talu endise vallamaja naabruses. Kuna majas olid uued elanikud, oli vaid teadmine, et see talu on seal Jõgevamaal olemas. Talus elanud vanaproua surm langes kokku esimese töövaba aastaga. Paar suve veedeti Peetril. Selle aja jooksul küpses mõte rajada talu maadele viburada. Õnneliku juhuse tõttu oli võimalik osta Väljaotsa külas oma metsa naabruses asuv talukoht, mis andis tulevasele viburajale nii juurdepääsutee kui ka rohkem võimalusi raja kujundamiseks ning mitmekesistamiseks. Jõgevamaa Koostöökoja ja Jõgeva Arendus- ja Ettevõtluskeskuse korraldatud seminaril LEADER rahastuse tutvustamiseks sai uuritud võimalust taotleda toetust viburaja soetamiseks ja seda 2016. aasta kevadel ka tehti. Taotlus läbis edukalt hindamise ja sai PRIAlt positiivse otsuse augustikuus. Projekti raames soetati pikkvibud, laskematid, 3D loomad, mitmesugust väiksemat vibuvarustust ja aiamajake kogu varustuse hoidmiseks. Kõige huvipakkuvamad on külastajatele 3D loomad, kes näevad ehmatavalt ehtsad välja. Aega ei olnud viita ja juba 2016.aasta oktoobrikuus oli Jõgeva vallas Väljaotsa külas asuva Vooremaa Viburaja avavõistlus. Oktoobrikuust saigi viburaja sünnipäevakuu ja igal aastal peetakse lehtede langemise aegu Väljaotsal välihooaja lõppvõistlus, millega tähistatakse ka viburaja sünnipäeva.

Uue viburaja sündi märgati ja Eesti Maastikuvibu Liit tunnustas Vooremaa Viburaja asutamist 2016. aastal aasta teona.

Viburaja rajamise ja muude tegemiste kõrvalt osaleb Tiina Laurisson ka ise aktiivselt võistlustel. 2017. aasta kevadel Rumeenias toimunud IFAA siselaskmise maailmameistrivõistlusel saavutas ta veteranide naiste pikkvibu klassis 1. koha, maailmameistri tiitlit kaitses käesoleval aastal toimunud siselaskmise maailmameistrivõistlustel Uus-Meremaal.

Viburingid ja võistlused

Eestimaa kliima on vaheldusrikas ja kahjuks terve aasta õues treenida ei saa. Tiina juhendamisel alustasid 2017. aasta sügisel viburingid Jõgeva Põhikoolis. Ring on laste seas väga populaarne, aasta jooksul osaleb treeningutes üle 50 lapse ja treeningud toimuvad 3 korda nädalas kolmes vahetuses. Lapsed on osalenud juba mitmetel vabariiklikel võistlustel ja  saavutanud väga häid tulemusi. Märtsis 2018 toimunud Eesti Vibuliidu sisemeistrivõistel saavutas Markus Õim  kulla ja Annaliisa Tamme pronksi oma vanuse- ja vibuklassis. 2019. aasta samadelt võistlustelt naasis Karl-Matthias Pau (plokkvibu noored poisid) hõbemedaliga, Hanna-Liisa Kallas (pikkvibu juuniorid neiud) kullaga, Oskar Säärits (pikkvibu kadetid noormehed) pronksiga, Marta Lisette Mägi (pikkvibu noored tüdrukud) pronksiga ja Tanel Tõnts (pikkvibu tidetid poisid) samuti pronksiga.  Lastega on tehtud palju vibulaagreid ja 2018. aasta suvel võeti ette vahva seiklus ning sõideti ja lasti läbi kõik Eestis olevad maastikuviburajad.  2019. aasta suveks on  plaan minna lastega võistlema Lätti ja Soome.

Aga mitte ainult lastele, ka täiskasvanutele toimuvad vibutreeningud 2 korda nädalas. Info treeningutest on liikunud tuttavate kaudu ja grupid tulid täis ilma reklaami tegemata.

MTÜ Vooremaa Viburada on algatanud Kuremaa Lossiturniiri, mis on toimunud juba kahel järjestikusel aastal ja millest osavõtt on muutunud rahvusvaheliseks, Eesti võistlejate kõrval olid esindatud vibulaskjad meie naabrite juurest Soomest ja Lätist. Kogemus taolise suure võistluse korraldamiseks on Tiinal 2014. aastast, kui ta osales vabatahtlikuna Euroopa World Archery 3D võistluste korraldamisel Pirital.

2020. aastal toimuvad Eestis maailmameistrivõistlused maastikuvibu laskmises, kus ka Vooremaa vibulaskjad nii korraldajate kui osalejatena aktiivselt kaasa löövad.

MTÜ aktiivset tegevust märkas ka Jõgevamaa Kodanikuühiskond, 2017. aastal oli MTÜ Vooremaa Viburada esitatud Jõgeva piirkonna parima kodanikuühenduse nominendiks. Parimaks seekord küll ei valitud, aga potentsiaali selleks on küllaga.

MTÜ Vooremaa Viburaja projekti „Vooremaa Viburada“ toetas Leader-programm 11 207 euroga. Projekti kogumaksumus oli 18 678 eurot.