Projektilood alates 2016

Neimann Grupis rajatakse uusi maasikapõlde masinaga

09. september 2019 Kell 11:48
Autor: Riina Mägi
Allikas: Vooremaa 12.09.2019
Foto: Erakogu
Peenramoodustaja-kiletaja masin

Maasikakasvataja jaoks on üks raskemaid töid uue põllu rajamine. Kui arvestada, et iga põllulapp vajab nelja-viie aasta tagant uuendamist, tuleb seda tööd ka päris palju teha. Koimula külas maasikaid ja vaarikaid kasvatav OÜ Neimann Grupp soetas endale Leader-toetuse abil peenramoodustaja-kiletaja, mis uute maasikataimede istutamist märkimisväärselt lihtsustab.

Masin teeb valmis kõrge peenra, viib mulda väetisegraanulid, katab peenra kilega ja teeb sellesse maasikataimede jaoks augud. Soovi korral paigaldab masin sama töötsükli käigus kile alla tilkkastmistorud. See annab päris suure kokkuhoiu ajas ja tööjõus. Samas oli Horvaatiast ostetud peenramoodustaja-kiletaja BSML VR9020 päris mõistliku hinnaga.

„Istutasime kevadel 30 000 Hollandist tellitud frigotaime ja uus masin oli vagude ettevalmistamisel suureks abiks,“ ütles OÜ Neimann Grupp juhatuse liige Aarne Neimann. „Tulevikus tahame soetada ka uue GPS-süsteemi abil juhitava traktori, mis peenramoodustajat veaks. Siis saame ka teistele maasikakasvatajatele põllu ettevalmistamise teenust pakkuda. Masinat, mis vaid ühe kuu aastas tööd teeb, pole mõistlik ainult enda majapidamises hoida. Meie kandis ongi veel mitu maasikakasvatajat, kes võiksid sellisest teenusest huvitatud olla.“

Aarne Neimann on maasikakasvatusega tegelnud 1992. aastast alates. Tollal otsis Soome firma Saarioinen aktiivselt koostööpartnereid, kes neile maasikaid kasvataksid, pakkus neile abi marjapõldude rajamisel ja ostis ära kogu saagi. Kui enamik Jõgevamaa inimesi, kes toona marjakasvatust alustasid, on selle nüüdseks lõpetanud, siis Aarne Neimann on sel alal endiselt tegev. Esialgu tegutses ta füüsilisest isikust ettevõtjana, hiljem moodustas osaühingu. Lisaks marjakasvatusele pakub Neimann Grupp kaeve- ja veoteenust.

Maasikaid kasvatab Neimann Grupp praegu kolmel hektaril. Vana hea „Polka“ kõrval proovitakse kasvatada ka uuemaid sorte, nagu „Salsa“ ja „Malvina“. Hilise valmimisega ning suurte tumepunaste marjadega „Malvinat“ oli Neimann Grupil tänavu ostjatele pakkuda augusti keskpaigani. Nii mõnigi arvas, et need marjad on kusagilt kaugemalt toodud, aga ebatavalise välimuse ja korjeajaga saak pärines siiski Koimula põllult. Ühtekokku kestis koristusperiood peaaegu täpselt kaks kuud, 15. juunist 17. augustini, ja saak oli erakordselt hea: kevadel oli piisavalt niiskust, mis võimaldas taimedel palju õisi luua, korjeajal oli aga kuiva ja päikest.

Neimann Grupp müüb oma marjasaagi ise. Jõgeval tegutsevad selle firma maasikamüüjad Selveri ja Pae Konsumi juures. Tõsi, Neimann Grupi nime asemel seisab sildil enamasti Tori talu nimi, sest see on aastatega sisse töötatud kaubamärk, mida ostja paremini tunneb. Müümas käiakse ka Tallinnas. Osa saaki viiakse aga juba kodunt minema, sest Tori talu maasikapõllud asuvad vahetult Jõgeva–Mustvee maantee ääres. Piisab viida väljapanekust, ja ostjad on kohal.

„Marjade turustamine võtab palju aega, ent eelistame seda siiski ise teha. Meil on palju püsikliente, kes hindavad pakutava kauba värskust,“ tõdes Aarne Neimann. „Kui suuremate maasikapõldude omanikud peavad hommikul müüki viidavad marjad juba õhtul ära korjama, siis meie maasikamaa mõõduka pinna jõuavad korjajad kell viis hommikul alustades üle käia.“ Tori talu letist maasikaid ostes on ka kindel, et tegemist on just selle tootja kaubaga. Suure linna suurelt turult võib saada ka marju, mis pole kaugeltki seal kasvatatud, kus väidetakse olevat.

Saagikoristuse tippnädalal korjatakse Tori talus 700–800 kilo marju päevas. Kui muul ajal jõutakse töö oma perega ära teha, siis korjeajal tuleb ümbruskonnast abilisi palgata.

„Ilma ei saa küll tellida, aga kui teatud asjad õigel ajal ja õigesti ära teha, on lootust ka saaki saada,“ ütles Aarne Neimann. Ta on aastatega kogunenud marjakasvatusalaseid teadmisi tasapisi lastele edasi andnud ning loodab, et ühel päeval võtavad nad tema rajatud äri üle.

OÜ Neimann Grupp sai peenramoodustaja-kiletaja ostmiseks Leader-toetust 2611 eurot, projekti kogumaksumus oli 4352 eurot.