Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

Päevakorralised

Raamatut "Rahvarõivaid Vooremaa veerelt" saab osta Jõgevamaa Koostöökoja kontorist

25. jaanuar 2021 Kell 13:29

Tiina Kulli koostatud raamat "Rahvarõivaid Vooremaa veerelt" ilmus juba 2014. aastal.

Jõgevamaale jäävate kihelkondade rahvarõivaid tutvustava ülevaate andis välja Jõgevamaa Koostöökoda ning idee viis ellu Saara Kirjastus. 

Raamat räägib 18.-19. sajandi rõivastest. Kaante vahele on kogutud seelikutriibud, särgitikandid, vöökirjad, sukamustrid jne peamiselt Eesti Rahva Muuseumi kogudest. Rõivaid kirjeldatakse läbi Tartu rahvarõivakoolis 2007-2013 valminud koopiakopmplektide. Kõik komplektid on esitatud detailide kaupa, lisaks antakse praktilisi õpetusi nii särgi õmblemiseks, kaunistuste tikkimiseks kui seeliku voltimiseks. 

Raamatus on kirjeldatud 18. sajandi Põltsamaa ja Põhja-Tartumaa naise komplekti; 19.sajandist Kodavere, Kursi, Laiuse, Maarja-Magdaleena, Palamuse, Torma, Äksi, Pilistvere ning Põltsamaa komplekte. Eraldi on käsitletud 19. sajandi Põhja-Tartumaa mehe rõivaid. Väike ülevaade on antud ka laste ja noorte rõivastusest. 

Meie piirkonna rahvarõivaste lugu on aegumatu ning sobib mistahes rahvarõivahuvilisele kas oma komplekti koostamiseks või täiendamiseks, aga ka valmistudes mõneks perekondlikuks sündmuseks või laulu- ja tantsupeoks. 

Raamatut saab osta Jõgevamaa Koostöökoja kontorist, hind on 10,00 eurot.