Kalender

Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

Jõgevamaa toiduettevõtjate õppereis Viljandi- ja Mulgimaale 30. mail 2023 - kokkuvõte

19. juuni 2023 kell 17:17

Viljandimaa õppereis toimus 30. mail 2023, eesmärgiks uurida, milliseid valdkondlikke arenguvõimalusi pakub Viljandimaa.

Õppereisil soovisime ettevõtjatele näidata, milliseid võimalusi pakub Kesk-Eesti ettevõtlusinkubaator Viljandis. Tegemist on kolme maakonna - Viljandi, Jõgeva ja Järva - arendusorganisatsioonide loodud kasvulavaga, mille eesmärk on aidata alustavatel või ka oma tegevusvaldkonda rikastavatel või muutvatel ettevõtjatel läbida teekond ideest kuni esmase teenusepakkumuseni. Juhataja Olavi Israel kirjeldas ettevõtluse toetamisele suunatud inkubaatorite süsteemi Eestis ja mida pakub just Kesk-Eesti oma. Hetkel osaleb nende programmis 33 inkubanti, kelle seas on kolm Jõgevamaa ettevõtjat. Lisaks ettevõtlusele tuleb juurde kogukondade arendamine, milles Jõgevamaa võiks kindlasti eeskuju näidata. Lõpus kehastus Olavi ettevõtjaks ja tutvustas oma talu tooteid. Karutsi Vuti kaubamärgi all turustatakse nimelt vutimune. Hetkel on majapidamises 300 lindu, võimekus oleks 1200. 

Viru Talu Koduresto perenaine Monika Peebo võttis meid vastu külastushoone terrassil. Pere alustas kaheksa aastat tagasi majapidamise korrastamist ning järk-järgult on kokaks õppinud Monika seadnud sisse oma äri. Ta korraldab õhtusööke, aga ka muid üritusi parajalt väikestele seltskondadele. Ruum seab hetkel laeks 14 inimest. Avalike õhtusöökide menüüs on hooajalised maitsed,  mis on põneval moel taldrikule asetatud. Lisaks valmistab ta müügiks vaarikamaitselisi vahukomme, mis lausa sulasid suus. 

Lõuna Halliste sööklas viis kõik nostalgialainele. Toit valmib puupliidil ja arved lüüakse kokku arvelauaga. Ega naljalt kusagil enam karamellkisselli ju ka ei pakuta. Pärast sööki tegime veel kiire sissepõike kaunilt restaureeritud Kulla leerimajja, kus asuvad ka Mulgi Kultuuri Instituudi ja Mulgimaa Arenduskoja ruumid. 

Polli aiandusuuringute keskuses andsid Hedi Kaldmäe ja Matis Moks ülevaate, kuidas on keskus olnud abiks toidutootjatele. Muide, keskuse esimene projekt oli Põltsamaa Pai vitamiinidega rikastatud smuutide loomine. Nüüd tuntakse huvi jääkide kasutamise osas, näiteks kuidas kasutada marjajääke lihatoodete marineerimisel jms. Hedi Kaldmäe ja Matis Moks andsid ülevaate, mida nende majas on tehtud ja mis võimalusi pakutakse. Seejärel läksime tootearenduskeskusesse, kus ettevõtjatel on võimalus lasta oma toorainest tooted valmistada või kasutada ise seadmeparki. Meilt kasutavad seda maja näiteks Marimarta ja Raudale talu. Oli juttu ka õunapuudest ja selgus, et populaarseimad Polli sordid on "Krista" ja "Liivika". Kui aga keegi õuna haput maitset ei talu, siis neile sobib "Kikitriinu". 

Karksi-Nuias, algselt koolimaja ja hilisema poe ruumides toimetab Karu Kombucha OÜ. Ettevõte on 5 aastat tegutsenud, praegustes ruumides umbes pool aastat. Valikus on 5 põhimaitset. Baaskääritis hapneb 3-4 nädalat, seejärel antakse tõmmiste ja mahladega maitse. Pruulmeister Janika on selles võluriigis toimetanud juba neli aastat. 

Päeva lõpetasime Võrtsjärve ääres Viiinakingu talus. Pereettevõte haldab kogu tooteahelat, kuna peremees Uno Piir on ise kalamees. Kohapeal marineeritakse kala plekktoosidesse, osad lähevad ka sügavkülma. Suitsutatud angerjas õrnas marinaadis on tõeline delikatess. 

Õppereisi programmi pani kokku Jaanika Toome, kes on ka üks Kesk-Eesti inkubant. Suur tänu talle päeva planeerimise ja bussis meiega kaasasõitmise, Mulgimaa juttude jutustamise ja mulgi keele harjutamise eest!

Õppereisi toetab Euroopa Regionaalarengu Fondist prioriteetse suuna 5 „Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete ja piirkondliku ettevõtluse arendamine" meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine" tegevuse  5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projekt "Jõgeva maakonna tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamine" 2020-2023"  ja Leader-meede.

ÕPPEREISI PROGRAMM