Avatud talude päev Jõgevamaal

Koostöökojaga uudistamas maakonna avatud talusid

30. juuli 2018 Kell 09:52
Autor: Andra Kirna
Allikas: Vooremaa, 24.07.2018

Pühapäevane avatud talude päev tõi taludesse rekordarvu külastajaid. Jõgevamaa koostöökoda, mis tegeles avatud talude päeva korraldamisega Jõgevamaal, aitas huvilistel teha bussiga tiiru Jõgeva ümbruse taludes.

Esimene koht, kuhu buss suuna võttis, oli Eesti Taimekasvatuse Instituut, kes osales avatud talude päeval teist aastat. Seekord esitles instituut oma tegevust palju kompaktsemalt. Näha sai kasvuhooneid, mõnda võis koguni sisse astuda. Vaatamiseks oli välja pandud iga valdkonna saadusi ‒ köögi- ja teravilju ning kastis kasvatatud muru. Imetleda sai juba valminud tomateid, nii neid, mis ise aretatud, kui teisi, mida kollektsioonis kasvatatakse. Spetsialistid kommenteerisid väljapanekuid ja neile sai esitada küsimusi. Omaette põneva väljapaneku moodustas katsetehnika, millega instituudi rahvas oma pisikesi katselappe harib. Väga populaarne külaliste hulgas oli Tootsi peenar, millel kasvab valik kõigest, mille kasvatamise ja aretamisega ETKIs tegeldakse.

Keraamikakojast mesilaste juurde

Järgmine peatus oli Tormas keraamikakojas Loov Energia, mida peab Erika Aasa. See on täiesti loomulik, sest peale põllumajanduse tegeldakse maal paljude teistegi aladega. Erika juures sai imetleda ja osta tema loomingut, vaadata, kuidas potikedraga töötada, ja julgemad võisid isegi näpud saviseks teha. Pakuti suurepärast karaskit, soolaseid ampse, koogikesi, kohvi ja õunamahla. Päevapakkumisena oli kruusi ostjale kohv tasuta.

Tormast läks sõit Peipsi poole, et üle vaadata Sumila mesila Kalma külas Vilusi ja Lohusuu vahel. Peremees Ardi Raimetsa sõnul on Sumila mesilal ligi 140 taru. Osa Alutagusel, osa aga viiakse nende talunike põldudele, kes tolmeldamisteenust soovivad ja oma põlde ei mürgita. Mett turustatakse laatadel ja on ka kindlaid kundesid – mõned Tartu ja Tallinna lasteaiad. Peale mee kaupleb Sumila ka meisndustarvetega ja tegeleb mesilaste aretamisega. Peremees näitas külalistele, kuidas mesi purki saab ja õuel olid mõned näidistarud, mille juurde viis rahulikke itaalia mesilasi vaatama Risto Raimets.

Riina Puukoolis imetleti hoolitsetud aeda

Pärast lõunat viis tee reisiseltskonna Riina Puukooli Metsakülas Mustvee vallas. Avatud oli Kuuri Kohvik, imetleda sai perenaise kaunist ja hoolitsetud aeda ning hostakollektsiooni. Huvilistele andis aednik Riina Müürsepp nõu ja loomulikult sai taimi kaasa osta.

Edasi sõideti Kääpale. Kääpa OTT – väike, iganeljapäevane laat Kääpal – toimus avatud talude päeva puhul ka pühapäeval. Lisaks tavapärasele toidukraamile, mida pakuvad OTTil kindlasti kohalikud kasvatajad ja tootjad, oli seekord kohal Tamme Ratsutalu oma loomadega. Avatud oli Kalevipoja seikluspark, mis muul ajal tegutseb ettetellimisel. Ja laadarahvale pakkus rõõmu Nedsaja Küla Bänd. Nagu alati sai Kääpa OTTi kohvikust igasugust kodumaist ja kohapeal tehtud suupärast toitu maitsta. Ja kohvi veel pealegi.

Tabiveres ootas pruulikoda

Viimane peatuspaik oli Tartumaal Tabivere pruulikojas Juhus, mis on sisse seatud Tabivere tuulikus, kus Mart Mängli, Triin Fedotova ja Siim Peets teevad väikestes partiides ja päris mitut sorti käsitööõlut. Tootmist alustati tunamullu tuuliku endises köögis. Nüüdseks on korda tehtud laoruum ja maakivist veskikeres korraldatakse degusteerimisi.

„Jõgevamaal jõudis avatud talude päeval oma külastuse registreerida 3440 inimest,“ ütles Jõgevamaa koostöökoja Tegevjuht Aive Tamm. „Talud, kellega praegu suhtleme, jäid väga rahule, said uut indu ja teevad juba uusi plaane,“ lisas ta.

Üle Eesti oli esmaspäeva hommikuse seisuga, kui 70 talu külastuste arvud polnud veel korraldajateni jõudnud, 2018. aasta avatud talude päeval registreeritud rohkem kui 129 000 külastust. Eelmisel aastal külastas avatud talusid 120 000 inimest. Avatud talude päeva korraldavad Maaeluministeerium, Põllumajandusuuringute Keskus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ning Eestimaa Talupidajate Keskliit. Korraldamisse on kaasatud ka kohalikud Leader-tegevusgrupid ja Eesti Külaliikumine Kodukant. Avatud talude päeva korraldamist rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014-2020 ja Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist.