Kalender

Avatud talude päev Jõgevamaal

Avatud talude päevad tulevad taas

03. mai 2021 Kell 14:07
Autor: Ulvi Tamm
Allikas: Ajaleht Vooremaaa, 27.04.2021

Üleriigiline avatud talude päev toimub tänavu 25. juulil ja juba seitsmendat korda. Nagu viimastel aastatel tavaks, võivad vastuvõtjad avada oma uksed külastajatele nii laupäeval kui ka pühapäeval. Osalevate talude registreerimine kestab selle nädala reedeni ehk
30. aprillini.

Kui algselt oli avatud talude päeva eesmärgiks näidata, kust tuleb toit, siis aastate edenedes pakub see ka võimalust tutvustada maaettevõtlust ja maaelu laiemalt. Elulaadi- ja tootmistalude kõrval toimetavad maal ka suuremad põllumajandusettevõtted, aga ka vahvad maaturismi- ning ajaviitetalud.

„Meie koostööpiirkonnas pakuvad tavaliselt külastusvõimalust veidi üle kümne tootmis- ja elulaadiettevõtte. Neist paljud võtavad osa juba mitmendat korda,“ selgitas Jõgevamaa Koostöökoja kohaliku toidu spetsialist Ülle Jukk ja lisas, et näiteks Marimarta maasika- ja tomatikasvatus on kaasa löönud kõik aastad alates algusest.

„See on väga hea võimalus näidata huvilistele, kuidas meil ettevõttes tegelikult töö käib,“ tõdes OÜ Marimarta reklaami ja ostu-müügi juhataja Janika Lindsalu. „Kui tullakse külastama, siis saab sügavuti tutvustada, kui palju on tegelikult toimetamist ja palju selleks, et toodang kätte saada kulub energiat ja aega. Meie muidugi ootame kõiki, kes tahavad vaadata niinimetatud köögipoolt. Võin kindlalt väita, et igal aastal on külastajad väga rahule jäänud ja veel mitmeid päevi hiljem helistatakse ning tänatakse hea emotsiooni eest. Kõik on teretulnud ja täiesti tasuta. Traditsiooniliselt pakume ka torti.“
Sama meelt, et inimestel on vaja näha ettevõtmiste köögipoolt, on ka Meemeistrid OÜ mesinik Raul Terep.
„Alati on olnud vahva päev ja paljud uudistajad näevad oma silmaga, kust mesi tuleb. Nii tõuseb ka usaldus meie mee vastu ja oleme saanud juurde nendelt päevadelt nii mõnegi püsikliendi. Osaleme ka sellel aastal ja jätkame kommet, et pakume igal aastal külastajatele midagi uut.“
Eelmisel aastal osales esimest korda Väike-Mällo talu ja selle perenaine roosikasvataja Katrin Ruitlane-Rütli oli päevaga üllatavalt rahul. Kõige suurem proovikivi oligi pere nõusse saada, sest päeva edukus sõltub väga heast meeskonnatööst.
„Proovile sai pandud just seda, kas pere noored saavad klienditeenindamises positiivse emotsiooni ja kogemuse,“ ütles Katrin Ruitlane-Rütli, et tõenäoliselt avatakse ka sellel aastal oma talu uksed ja antakse ülevaade ning õpetusi just oma kirest rooside kasvatamises.

„Loodame tänavu, et suvi tuleb ilus ja tegus ning avatud talude päeva ettevalmistused kulgevad parimate kavatsuste kohaselt,“ oli Ülle Jukk lootusrikas. „Avatud talude päeva ühistegevusi Jõgevamaal koordineerib Jõgevamaa Koostöökoda. Koos taludega oleme igal aastal püüdnud pakkuda erinevaid trükiseid, mis aitavad tutvustada meie osalejaid,“ selgitas Jukk. „Viimastel aastatel oleme teinud piirkonna talude taskukaardi ja paneme selle ka tänavu kokku.”