Peipsimaa

Peipsimaa

Peipsi Järvefestivali arendusprogramm kevadel 2021

03. mai 2021 Kell 10:54

Kevadel 2021 toimus sisukas Peipsi Järvefestivali arendusprogramm, kus 4 mooduli jooksul toimusid koolitused nii turunduses kui keskkkonnakaitse teemal.

4. märtsil toimus Peipsi Järvefestivali arendusprogrammi I moodul. I mooduli teemaks oli strateegiad ja arenguplaanid, kus esinejateks olid erinevate ürituste korraldajad ja nende edulood. 

Arendusprogrammis oodati osalema Peipsimaa turismiettevõtjaid ja aktiivseid kaasamõtlejaid, kus kõik osalejad said vahetada mõtteid ja uusi ideid, kuidas oma tegevusi nähtavamaks muuta ja Peipsi Järvefestivali üheskoos arendada. Seoses COVID-19 levikuga ja valitsuse otsusega toimus arendusprogrammi I moodul Zoom keskkonnas.

Alustuseks tutvustasid Aive Tamm ja Kadi Poolm Järvefestivali läbi viie aasta ja arenguplaane 2021. aastaks ning Peipsi Järvefestivali uuringu kokkuvõtte. Seejärel rääkis Ülle Pärnoja Seto Kostipäiväst –  mis see annab piirkonnale ja kuidas kohalikud ja külalised on ürituse vastu võtnud. Anneli Kikkas firmast 360kraadi rääkis, kui oluline on ürituse korraldamisel meeskonnatöö ja rollide jaotus.

Peale lõunase aja juhatas sisse Maido Ruusman, kes rääkis üritusturunduse rollist omavalitsuse arendustegevustes. Seejärel sai sõna Reve Lambus Maainfost, kes seletas lahti Avatud talude päeva fenomeni. Ly Johansen MTÜst Kärdla Kohvikutepäeva eestvedaja rääkis, mis on olnud Kärdla kohvikute päeva fenomen ja mis saab nüüd edasi.

I mooduli ettekanded leiad https://visitpeipsi.com/uudised/toimus-peipsi-jaervefestivali-arendusprogrammi-i-moodul/

25-26. märtsil pidi toimuma II moodul, kuid paljudele see aeg ei sobinud ja uueks toimumise kuupäevaks sai 31. märts. II moodul käsitles teemat, kuidas korraldada keskkonnateadlikku üritust. Koolitus toimus turvaliselt Zoomi-keskkonnas, nagu ajastule kohane. 

Seminari alustuseks tegi Peipsimaa Turismi juhataja Kadi Ploom lühikokkuvõtte arenguprogrammi I moodulist, mille käigus saadi uusi ja ägedaid mõtteid, kuidas Sisevete Festival atraktiivsemaks muuta. Kokkuvõtet saate lugeda siit: Toimus Peipsi Järvefestivali arendusprogrammi I moodul – Visitpeipsi.

Ja siis läks eriti põnevaks – Kadi Aguraijuja rääkis keskkonnateadliku ürituse korraldamisest I Land Soundi näitel. Märksõnad – päris nõud, jäätmete vähendamine, taas- ja korduvkasutus, joogivee automaadid plastikjäätmete vähendamiseks.

Loodusfotograaf Sven Začek juhtis tähelepanu sellele, kuidas on muutunud looduskeskkond meie ümber ja kuidas me seda ise võrrelda saame. Väike vihje: https://fotoladu.maaamet.ee/.

Kristiina Kerge ja Kadri Kalle Acento OÜst tõid välja võimalusi, kuidas üritust keskkonnahoidlikumaks muuta – jäätmete sorteerimine, korduvkasutatavad materjalid, vähem printida välja paberit, kommunikatsioon nii siseringis, kui avalikkusele.

Margit Säre MTÜst Peipsi Koostöö keskusest rääkis erinevatest meetmetest, kust keskkonnaalastele projektidele toetust taotleda saab ja mis juba praeguseks ära on tehtud.

Kristi Loit Keskkonnaametist juhtis aga kuulajate tähelepanu piirangutele, et suures keskkonnateadlikkuse tuhinas ja festivalimelus nõrgemaid ei unustaks.

II mooduli lõpuks said aga kõik osalejad päeva jooksul saadud häid mõtteid jagada töötubades, mida juhtisid keskkonnateadlikud Kristiina Tammets (Tartumaa Arendusselts), Elo Raspel (Keskkonnaamet), Kristiina Kerge (Acento OÜ) ja Eelika Laane-Hannus (Tartu Loodusmaja).

II mooduli ettekanded leiad https://visitpeipsi.com/uudised/toimus-peipsi-jaervefestivali-ii-moodul/

22. aprillil toimus III moodul, kus keskenduti turundusele ja kommunikatsioonile. 

Tänu I ja II mooduli ettekannetele ja aruteludele, on asjaosaliste mõtetes uus Festival uute mõtete ja keskkonnateadlikkusega juba üsna paigas.  Aga nüüd on suur küsimus – kuidas toimuma hakkav nii külastajateni viia, et ka nemad sellest elevusest osa saaks. Selleks on olemas turundus ja kommunikatsioon. 

Oma ägedatest ja raamist välja tegemistest rääkis Liina Pulges Unistuste Agentuurist. Ettekanne, teemal “Kuidas olla pildis ja saada meediasse?” andis mõtteid meie kõigi unistuste täitmiseks. Britt Mesipuu Milos OÜst avaldas praktilisi näiteid ürituste turundamisest sotsiaalmeedias, mida saame ära kasutada nii Sisevete festivali turundamiseks, kui kõigi osalejate ettevõtmiste tuntuse suurendamiseks. Sander Silm Mikromeedia OÜst pani aga kõigile südamele, et enne kommunikatsiooniplaani koostamist tuleb läbi mõelda miks? ja kellele?, ning  läbi ristturunduse saab välja töötatud sõnumit veel omakorda võimendada. 

III mooduli ettekanded leiad https://visitpeipsi.com/uudised/toimus-sisevete-festivali-arendusprogrammi-iii-moodul/

Arendusprogrammi lõpetab IV moodul õppereis Pärnumaal 26-28.mai 2021.a. 

Õppereisi käigus külastatakse põnevaid turismiettevõtjaid, kes tegelevad ürituste korraldamisega ja kalandusega.

 

I päev, 26. mai

09.00 start Tartust

12.00 Fishing Village https://fishingvillage.ee Omapärane puhke- ja vabaajakeskus Pärnus Sauga jõe kaldal. Nende tegevusalad on sadamateenuste pakkumine, aeru- ja mootorpaatide laenutamine. Pakuvad kalagiiditeenust koos varustusega ning viivad seltskonda paatide või laevaga Pärnu vetele. Korraldavad suvepäevi, sünnipäevi ja muid toredaid sündmusi. 

12.00 - 12.30 Lõunasöök

12.30 - 15.00 Kalapüügi võistlus

Lähme meeskonnaga kalale! Varasem kogemus ei ole vajalik. Meie poolt kogu kalapüügi ABC. Õpetame kuidas kasutada spinningut ja kuidas teha täpseid heiteid. 

Kalapüügivõistlus Sauga jõel, kus võistkonnad omavahel mõõtu võtavad. Võisteldakse erinevates kategooriates nagu: suurim kala, väikseim kala, suurim kogus. Kogu vajalik varustus: mootorpaadid, päästevarustus, ridvad ja vajalik püügiõpetus Kaluriküla poolt. Mootorpaatidele lisaks tuleb veele kalagiid, kes juhendab kogu protsessi. Vajadusel võtame appi ka laeva Johanna. Teist kõigist saavad suurepärased kalamehed. Konks näppu!

Tutvustav video:  https://youtu.be/iHjSc3U0yiA

15.00 - 16.00 Kala valmistamise õpituba 

Kaluriküla meeskond on kokku puutunud kogu elu kalapüügi ja kala valmistamisega. Nüüd soovime oma kogemust teiega jagada. Valmistame kõik koos kodumaisest kalast midagi maitsvat ja tervislikku. Töö juurde natukene kalamehejuttu ja näpunäiteid kuidas hiljem koduseid juba kalakokana üllatada saate. Retsept koju kaasa!

16.00 - 17.00 Sööme kala ja räägime üritustest, mida kohapeal korraldatakse - Kaluriküla kalaturg, Suur Vähipidu, Pärnu Merepäevad, Pärnu Lahe Koha.

17.00 -17.30 Sõit majutuskohta Ojako puhke- ja koolituskeskus www.ojako.ee Kaunil merekaldal asuv puhkekeskus, kus on rahulik keskkond ning kus saab läbi viia koolitusi, seminare, pulmi ja sünnipäevi koos meeldiva lõõgastuse ja toiduga.

19.00 Tutvume puhkekeskusega, käime saunas ja maitseme erinevaid suupisteid

 

II päev, 27. mai

8.00 - 9.00 Hommikusöök

9.10 - 10.00 Maria talu https://maria.ee/ Ehe eestimaine taluhäärber, kus lisaks korraldatakse ka vahvaid pereüritusi, ehk saab häid ideid kuidas lastega peredele tegevusi festivalil pakkuda.

10.10 - 11.00 Kapteni talu külastus, kohv ja väikesed ampsud https://kapteni.eu/ Lindi külas asuvas Kapteni talus pakutakse KÕIKE KALAST! Värskelt püütud kala vormitakse põnevateks kalatoodeteks. 

11.20 - 11.50 Solar Karavan park https://solarcaravan.ee/et/#galerii üks uuemaid karavanparke Eestis, kuhu on teretulnud nii haagissuvilatega puhkajad kui ka telkijad. Nad väärtustavad loodust ja taastuvressursse – Solar Caravan Park toimib päikeseenergial! 

12.10 - 13.40 Vene Talu külastus https://venetalu.ee/ Pakuvad oma külalistele külastusprogrammi, mis sisaldab külaliste tervitamist leiva-soolaga, talu tutvustamist, rahvusköögi degusteerimist ning teejoomist ehtsast samovarist koos teekõrvasega. Hea näide kuidas kohalikku toitu ja traditsioone tutvustada.

14.05 - 16.30 Meremaa sadam & Resto https://www.facebook.com/meremaasadam Värskelt renoveeritud sadam, kus on ka väga kaunis restoran Itaaliapärase menüüga.

RäimeWest ürituse tutvustus ja arutelu

16.40 - 17.20 Ermistu puhkeküla https://www.ermistu.ee/ Sealne pererahvas on läbi mõelnud kõik tegevused ja pakkumised oma klientidele, alates paadirendist, kalavarustusest kuni puhastamise ja toitlustuseni välja. Väga peresõbralik koht. Kuidas üks ettevõtte on kõik ressursid kasutusele võtnud et enda juurde õiget klienti saada!

18.00 Varbla Puhkeküla - “Paradiis pärapõrgus” https://varblapuhkekyla.ee/ Mere kaldal asuv Varbla Puhkeküla sobib puhkamiseks nii lastega peredele, Romantilisel Rannateel rändajale, loodusesõbrale kui ka romantika ja privaatsuse otsijatele. Varbla puhkekülas sööme õhtusööki, tutvume kogu kompleksiga ning jääme ööbima. Õhtusöök kell 19.00 

 

III päev 28. mai

8.00 - 9.00 Hommikusöök

10.30 - 13.30 Allikukivi Veinimõis  https://www.allikukivi.ee/ Pereettevõte, kus peetakse oluliseks säästvat majandamist ning looduslähedast elustiili. Nende marja- ja puuviljaveinid valmivad kohapeal, mõisa veinikeldris. Pakuvad tuuri veinikeldris koos degusteerimisega ning korraldavad väiksemaid üritusi. Lõunasöök. 

13.30 - …. Sõit Tartusse

 

* Programmis võib tulla muudatusi

 


Jõgevamaa Koostöökoda