Ürituste kokkuvõtted

Otsisime Kasepääl Jõgevamaad iseloomustavat toitu

27. september 2018 Kell 13:56

Jõgevamaa Koostöökoda osales 11. augustil 2018 Kasepääl toimunud XIII Kalevipoja kala- ja veefestivalil. 

Kasepää festivalil oli tänavu rohkem kohalikku järvekala kui eelmisel aastal. Värskelt ahjust võetud suitsurääbised või tindisupp - neid hõrgutisi ei saa mitte iga päev. Koostöökoja telgis pakkusid neile lisaks omi maitseid Meemeistrid OÜ ja OleMari talu OÜ. Põltsamaa mesinikud ning Põltsamaa mesi on tuntud Jõgevamaalt kaugemalgi ja linna võiks vabalt nimetada ümber ka meelinnaks. Nii oli letis tänavusuvist tavalist mett kui külmkuivatatud marjadega täiendatud meesegusid. OleMari talu peab aga tüüringi kitsesid ning valmistab kitsepiimast nii toor-, suitsu- kui ka praejuustu. Juustud on värsked ja maheda maitsega, meeldides ka neile, kes pelgavad kitsepiima spetsiifilist mekki. Lisaks pakutakse veel erinevaid ravim- ja maitsetaimi ning nendega valmistatud tooteid. 

Eelmisel aastal küsisime meie telgi külastajatelt, milline toit või toiduaine seostub nende jaoks kõige enam Peipsimaaga. Tänavu palusime aga mõelda, mis võiks seostuda Jõgevamaaga. Paljud külastajad olid kaugemalt ja nende vastused seetõttu ka spontaansemad. Ehk mõjutas arvamusi asjaolu, et küsisime seda Peipsi ääres. Võib-olla oleks Põltsamaal saanud teistsuguseid vastuseid. 

Kokku avaldas oma arvamust 34 inimest ja enamus mainis rohkem kui üht toitu või toiduainet. Kõige populaarsem oli kala (mainiti 17 korda), sibul (7 korda) ja küüslauk (5 korda). Kala osas mainiti nii lihtsalt Peipsi kala toorelt või suitsetatult, eraldi rõhutati aga rääbist. Kala all pakuti ka kalatoite, sh kalasuppi. Küüslauku peeti samuti Jõgevamaale iseloomulikuks. Lisaks neile pakuti veel ühel või kahel korral tomatit, Jõgeva Kollase kartulit, astelpaju, maitsvaid kitsepiimajuustusid, mett, jõhvikaid ja Põltsamaa veine. Eriliste toitudena toodi välja Lõuna-Eesti tangupuder soolapekiga, sibulapirukad ning üks eriline pirukas, mida küpsetab üks proua. Jookidest pandi krija Ivan-tšai. Nii mitmedki rõhutasid, et Jõgevamaale on omane puhas toit.

 

Jõgevamaa kohaliku toidu müügiedendustegevusi toetab PRIA lühikeste tarneahelate ja kohalike turgude arendamise programmi kaudu 2016-2018.