Kalender

Ürituste kokkuvõtted

Käisime uurimas, kuidas Võrumaal suitsusauna-powerit ära kasutatakse 

03. juuni 2019 Kell 13:13

Jõgevamaa Koostöökoda korraldas 15. mail 2019 toiduettevõtjatele ja koja liikmetele õppereisi Võrumaale, et tutvuda sealsete toidutootjate tegemistega. Vana-Võromaa on ka 2019. aasta Eesti toidupiirkond.

Airi Hallik-Konnula tutvustas Urvaste Külade Seltsi majas seltsi tegemisi ja näitas maja. Muidu aktiivne külaselts on kõige enam tuntust kogunud kama valmistamisega. Alustati Urvaste kama ehk segakamaga, aja jooksul on sortimenti tulnud kaera- ja rukkikama ning mõeldes Lätile ka Contra kama, milles leidub Läti halli hernest. Lisaks kamale ja käsitööle toodetakse veel ubinavurtsu ning viiakse läbi erinevaid üritusi.

Meelis Mõttus rääkis Metsavenna talu saamisloost ja metsavendlusest Võrumaal. Tema ettevõte Lõunapiim OÜ toodab ökopiimast tooteid: juustu, kohupiima, sõira, hapukoort, hapukoorevõid, petti ja gheed. Juustudest väärivad märkimist siinmail üsna ebatavalised Tomme (prantsuse klassika) ja Raklett (Raclette). Mitu toodet omab ka UMA MEKK kaubamärki. tänaseks on alanud koostöö Itaalia juustukooperatiiviga. Meil avanes võimalus tema juustud ära proovida ning soovijad said kõrval paiknevast väikesest poest, kus müügil talutoodang jm kohalik kraam, juustusid ka kaasa osta.

Mooska talu on tuntuks saanud suitsusaunapärandi tutvustajana ja toodab suitsusaunas suitsutatud liha. Eda Veeroja saatel käisime läbi kõik talus leiduvad saunad. Pikemalt räägiti liha suitsutamise tehnoloogiast. Esiteks teooria ja edasi juba praktika ehk saime maitsta nii suitsusaunasinki kui leivamääret . Eda oli varunud ka erinevaid sõirasid, nii sai erinevaid maitseid kõrvutada. Talusse on rajatud hubane talupood, kust sai kaasa osta nii suitsuliha kui Võrumaa väiketootjate kaupa. 

Päeva lõpus sõitsime Vasteliina. Vastseliina linnus on tuntud ajaloolise palverännukohana. Keskaegse linnuse varemed on konserveeritud, kõrval asuvasse Piiri kõrtsi on rajatud keskaja elamuskeskus ja kõrts, hiljuti lisandus kompleksi moodsa arhitektuurikeelega palverännumaja ning linnuseõuele on rajatud välikabel. Ivar Traagel näitas mõlemat hoonet, rääkis kaasaegsest palverännutemaatikast, saime maitsta klaretti ning nautida linnuses õhtust päikest. 

Projekti "Toiduvaldkonna ettevõtete toetamine Jõgeva maakonnas 2018-2019" toetab Euroopa Regionaalarengu Fond meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine“ tegevuse „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks (PATEE)“ kaudu.