Jõgeva vald

Pedja vanast meiereihoonest saab muuseum-loomemaja

02. juuni 2013 Kell 19:43

MTÜ Paduvere Talumuuseumi Selts rajab Pedja vanasse meiereihoonesse muuseum-loomemaja. Kahel aastal on selts selle ettevõtmise tarvis raha saanud Leader-programmist.

Peremehetuks varaks tunnistatud ajalooline meiereihoone, üks kohalike talupidajate omaaegse ühistegevuse mälestusmärke, oleks peatselt hävinenud, kui Paduvere Talumuuseumi Selts seda oma hoole alla poleks võtnud. 2011. aastal Leader-programmist saadud 31 385 euro eest tehti ära I etapi ehitustööd ning telliti projekt kahe järgmise etapi tööde tarvis, 2012. aastal samast programmist saadud 17 776 eurot kulus teise etapi ehitustöödeks. Projektide omaosaluse tasumisel tuli seltsile appi Jõgeva vald, ent ettevõtmisse on rahalise ja töise panuse andnud ka selts ise.

Meiereihoone renoveerimisprojekt valmis Sirje Haaveli projekteerimisbüroos, ehitustööd on sellel keerulisel ja loomingulist lähenemist nõudval objektil teinud osaühing Juta&Kaido. Iga ehitusfirma ei viitsikski sellise hoone renoveerimisega jännata.

Meiereihoone renoveerimist alustati uue katuse ja akende panekust, majas sees oli vaja teha ka palju lammutus- ja koristustöid. Teisel etapil tehti põhiliselt sise-soojustustöid. Teine korrus saadi niikaugele, et seal võiks siseviimistlust alustada, peasaali betoonpõrand on valatud ja ootab plaatimist, teised esimese korruse põrandad on betoonivalu ootel. Vaja on teha ka elektritöid ja vahetada välja välisuksed. Et maja soojaks saada, on vaja soetada pelletikatel. Paraku Pedja meierei renoveerimise kolmandaks etapiks Leader-programmi raha ei jätkunud, nii et Paduvere Talumuuseumi Seltsil tuleb hoone lõpuni ehitamiseks teisi rahastamisallikaid otsida.

Paduvere Talumuuseumi Seltsil on plaanis 500 ruutmeetrise kasuliku pinnaga meiereihoonesse kujundada Jõgeva valla ajalugu tutvustav püsiekspositsioon. Eraldi on plaanis välja tuua Eesti nn alglipu peitmise lugu: oli ju 4. juulil 1884 Otepää kirikus pühitsetud ajalooline sinimustvalge lipp aastatel 1944-1991 peidus Pedja meiereist mitte kaugel Kõola külas Läänemardi talus. Meierei keldrisse on plaanis aga rajada nõuetekohane hoidla, kus saaks säilitada Vaimastvere mailt pärit kunstniku, Pallase kunstikoolis õppinud Osvald Lääne üsna mahukat kunstipärandit.

Muuseum-loomemajja on plaanis sisustada ka õpi- ja töötoad, kus saaks maalida, kangastelgedel kududa jne. Loomeinimestele võiks Pedja inspiratsiooni otsimise ja loomeideede teostamise paigaks sobida küll, sest ühest küljest on see üpris vaikne ja eraldatud paik, teisalt saab sinna mugavalt rongiga kohale sõita: raudteepeatus asub otse meiereihoone vastas.

Pedja meiereid saab kasutada ka külarahva kooskäimiskoha ja mitmesuguste koosviibimiste korraldamise paigana. Hoone esimesele korrusele tuleb muu hulgas väike köök.

Paduvere Talumuuseumi Seltsi jaoks oleks Pedja meiereisse rajatav muuseum-loomemaja oluline väljund: talumuuseumi Paduveres asuvad hooned on enamasti kasutatavad vaid suvel, Pedja meierei pakuks muuseumile aktiivse tegutsemise ja külastajatele elamuste pakkumise võimalusi ka talvel.