Kalender

Jõgeva vald

Kärde küla taastab oma võrkpallikuulsust

06. august 2013 Kell 07:28

27. juulil 2013 peeti Kärdes külapäeva. Selle raames avati ka küla uus, Leader-programmi toel valminud võrkpalliplats.

Kärde külas on võrkpall olnud kunagi väga heal järjel. Kunagi tegutsenud Tooma katsebaasi (see tegeles soode kuivendamise ja kasutamise ning soometeoroloogia ja -hüdroloogia uurimisega) keskus asus just Kärdes ning peale teadustulemuste paistsid seal töötanud naised-mehed silma ka heade võrkpallitulemustega. Nüüd leidsid kärdelased, et vähemasti osa küla kunagisest võrkpallihiilgusest tuleks taastada ning rajada uus võrkpalliväljak. Selleks oli isegi teatav kohustus, sest tänu edule 2011. aastal Eesti Võrkpalli Liidu harrastussarja Credit24 Rahvaliiga algatatud konkursil „Võrguplatsid korda!” oli MTÜ Kärde Küla Selts saanud juba uue võrkpallivõrgu, võrgupostid, platsipiirid ja palli. Et need ka kasutuse leiaksid, tuligi rajada uus mänguplats.

Kui kunagi mängiti Kärdes võrkpalli mõisapargis, siis uus plats otsustati teha 2011. aastal rajatud külaplatsile, sest sinna on kandunud kogu küla seltsielu raskuspunkt. Külaplatsi asemel olid varem kortermajade elanike aiamaalapid, millest enamikku enam ei kasutatud. Ka vähesed aiamaalappide kasutajad olid nõus neist rõõmuga loobuma selle nimel, et padrikusse kasvav ala – küla ainus munitsipaalomandis olev maatükk –  korda saaks. Nüüd on siis kauni vaatega päikeselisel nõlval asuval külaplatsil ka võrkpalliväljak. See rajati sinna vallavalitsuse lahkel loal.

Võrkpalliväljaku rajamisel tegi suurema töö ära AS Vooremaa Teed. Platsile tehti killustikust ja kruusast alus ning plats kaeti paksu sõelutud liiva kihiga: Kärde võrkpalliplatsi näol on tegemist rannavolleplatsiga. See vastab kõigile euronõuetele. Platsi ümbruse haljastustööd tegi külarahvas ise.

Võrkpalliplatsi hakati usinasti kasutama juba juunis, kui see valmis. Avamine otsustati siiski korraldada alles 27. juulil, et külapäevale kogunev rahvahulk sellest rõõmsast sündmusest osa saaks. Lindi lõikamisel osalesid ka pool sajandit tagasi Tooma Katsebaasile võrkpallikuulsust toonud Liili Lehtmets, Helju Talumaa, Elvi Evert ja Väino Välba. Samal päeval toimunud Kärde Killamängude võrkpalliturniiri, mis oli uue platsi avavõistlus, võitis naaberküla Tooma meeskond Kärde I, Kärde II ja Vaimastvere meeskonna ees. Võitja sai rändkarika, mille järgmine omanik selgub 2014. aasta Kärde Killamängudel.

Asjaolu, et võrkpalliplats leiab nii meeste, naiste kui ka laste poolt usinat kasutamist, näitab, et platsi oli väga vaja ja et see rajati õigesse kohta. Platsi korrashoiu on enda peale võtnud perekond Ansberg ja Aare, kelle esindajaid on platsi kasutajate seas kõige rohkem.

Võrkpalliplatsi rajamiseks sai Kärde Küla Selts Leader-programmist 1398 eurot toetust. Omaosalus projektis kaeti vallalt saadud tegevustoetuse abil ja külarahva vabatahtliku tööga.