Jõgeva vald

Raamat, mis päästis pallaslase loomingu unustuse hõlmast

07. september 2014 Kell 16:29

MTÜ Paduvere Talumuuseumi Selts üllitas 2014. aasta augustis raamatu “Unustatud pallaslane Osvald Lääne”, mis jutustab oma eluajal väärilise tunnustuseta jäänud väikelinna kunstniku eluloo ning annab rohkete illustratsioonidega läbilõike ka tema loomingust. Raamatu autoriks on kunstniku vennapoeg Tiit Lääne, keda laiem avalikkus tunneb eelkõige spordiajakirjaniku ja arvukate spordiraamatute autorina.

1913. aastal Vaimastvere vallas sündinud Osvald Lääne kunstiharidus jäi ebasoodsate aegade ja olude tõttu napiks: ta alustas õpinguid legendaarses Pallase kunstikoolis küll kahel korral, ent lõpetada tal seda õppeasutust ei õnnestunud. End tõsisemalt kunstnikuna teostama sai ta asuda aga alles 45 aastaselt, kui kodutalus tema abi vajanud ema igavikuteele lahkus. Osvald Lääne asus siis elama Jõgeva linna, kus leidis tööd esialgu kunstiõpetaja ning seejärel kultuurimaja ja kinovõrgu kunstnikuna. Lisaks sellele asus ta end täiendama Tartu kunstimuuseumi juures tegutsenud kujutava kunsti kaugõppekursusel.

1960. aastate lõpuks arendas ta välja oma isikupärase stiili, mis tõukus küll maailmakuulsate abstraktsionistide Vassili Kandinsky ja Piet Mondriani maalimisviisist (esimese pildid koosnesid värvilistest laikudest, teise pildid ruutudest), ent rakendas nende loodusest kaugenenud meetodi uuesti looduse tõepärase kujutamise teenistusse.

Vaatamata sellele, et Osvald Läänele omases stiilis maalitud tööd on tänapäeva ekspertide hinnangul vägagi originaalsed ja isikupärased, ei pääsenud isepäine väikelinna looja kunstnike liitu ega professionaalide ülevaatenäitustele. Ka tema heal tasemel karikatuurid lükkasid kohalik rajoonileht ja ajakiri Pikker enamasti tagasi. Kunstitarbeid tuli Läänel hankida aga paari kunstnike liitu kuuluva sõbra kaudu: korralikke pintsleid, õlivärve, lõuendit jms said tollal osta ju ainult liidu liikmepiletit omavad isikud.

Kui palju sellised asjad Osvald Lääne hingele haiget tegid, nähtub tema päevikutest. Need kümmekond paksu kladet olidki Tiit Läänele tõhusaks abiks 1990. aastal surnud onust raamatu kirjutamisel. Marjaks kulus ära ka kunstiteadlase Ravo Reidna käsikirjaline tekst, milles antud eksperthinnang Osvald Lääne loomingule. Selle teksti tellis Reidnalt üks kunstisõber, kelle kogus mitu Lääne maali.

Raamatu väärtust tõstavad rohked fotod ning reproduktsioonid kunstniku joonistustest, akvarellidest, õlimaalidest, karikatuuridest ja käsitsi joonistatud kinokuulutustest. Taieste ümberpildistamisel tegi ära suure töö Jõgeva fotograaf Harald Lindok.

Osvald Läänest kõnelevat 160-leheküljelist raamatut trükiti Tallinna Raamatutrükikojas 300 eksempari. Trükist esitleti 23. augustil Jõgeval Betti Alveri muuseumis.

Raamatu ilmumist toetasid Leader-programm (4031 euroga), Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupp, Jõgeva linn ja vald ning eraisikud. Ühtekokku kulus raamatu koostamiseks ja väljaandmiseks ligikaudu 6500 eurot.