Kalender

Maakondlikud projektid

Orienteerumisega sinasõbraks

02. juuni 2013 Kell 19:40

Orienteerumine on spordiala, mis mõjub hästi nii inimese füüsilisele kui ka vaimsele tervisele: seda ala harrastades lisandub värskes õhus jooksmisele päris intensiivne mõttetöö. Tuleb kaarti tunda ja leida viis, kuidas vahemaad kontrollpunktide vahel võimalikult kiiresti ja ökonoomselt läbida.

Jõgevamaa koolinoorte ja täiskasvanute hulgas aitasid orienteerumissporti propageerida 2012. aastal Jõgeva spordiklubi Visa eestvedamisel ja Leader-programmi toetusel korraldatud orienteerumispäevakud, millest esimene leidis aset 23. mail Siimusti alevikus ning teine ja kolmas 12. ja 25. septembril Kuremaa terviseradadel. Päevakute korraldamise üheks eesmärgiks oli lõpetada orienteerumisalane vaikelu Jõgevamaal. Kui aktiivsemates maakondades toimub hooaja jooksul tööpäeva õhtuti 15-20 orienteerumise treeningvõistlust, siis Jõgevamaal polnud mõnda aega ühtegi sellist üritust toimunud.

Esimesel orienteerumispäevakul osales 69 õpilast Siimusti algkoolist, Lustivere põhikoolist ja Põltsamaa ühisgümnaasiumist. Siimustist osales tervelt 46 õpilast ehk peaaegu terve kool, seevastu maakonna idaosa koolide esindused jäid teistele spordivõistlustele, eksamitele ja ekskursioonidele viidates tulemata.

Teisel orienteerumispäevakul lõi kaasa 49 inimest, sealhulgas kolm täiskasvanut. Suurim – 32-liikmeline – esindus tuli seekord Mustvee vene gümnaasiumist. Selle kooli direktor Jaan Rahuküla ei pidanud aga paljuks ise metsa õpilasi aitama ja juhendama minna.

Kolmandal orienteerumispäevakul olid Mustvee vene gümnaasium ja Põltsamaa ühisgümnaasium esindatud ühtekokku 74 õpilasega. Mustveelased üllatasid korraldajaid seekord sellega, et kiiremad neist läbisid raja poole tunniga, ehkki kontrollajaks oli antud terve tund.

Orienteerumispäevakute läbiviimisel kasutati maakonna spordiliidule Kalju soetatud ajavõtusüsteemi Sportident, mis koosneb arvutiprogrammist, jaamadest (need asetatakse kontrollpunktidesse) ja kiipkaartidest. Ajavõtusüsteemi käitamiseks soetas SK Visa endale kasutatud sülearvuti Dell Latitude D630. Osa orienteerumispäevakute korraldamiseks eraldatud 1579 euro suurusest Leader-toetusest kuluski arvuti ostmiseks, ülejäänu stardi- ja finišipaika helivõimenduse rentimiseks ning Mustvee ja Põltsamaa piirkonna õpilaste bussidega võistluspaika transportimiseks.

Loodetavasti jääb nii mõnigi orienteerumispäevakutelt positiivseid emotsioone, meeskonnatöö kogemusi ja eduelamusi saanud noor ka tulevikus selle spordiala sõbraks ja harrastajaks, aidates nii edasi kanda Jõgevamaa päris soliidseid orienteerumistraditsioone.