Kalender

Maakondlikud projektid

Puudega inimesed pidasid perepäeva ja käisid Tallinnas

06. august 2013 Kell 07:33

Jõgevamaa puudega inimesed on juba aastaid suviti maakonna puuetega inimeste koja eestvõttel ühisele perepäevale kogunenud. 2013. aasta perepäev kandis kaheteistkümnendat järjekorranumbrit ning sai teoks Leader-programmi toetusel.

Perepäev leidis aset 7. juunil Kassinurme mägedes. See on looduslikult kaunis paik, kus iidne linnamägi, muistsete eeskujude järgi rajatud palklinnuse fragment ja hiis erilise ja arhailise atmosfääri tekitavad. Perepäevi ongi püütud korraldada maakonna looduslikult kaunites ja millegi poolest erilistes paikades.

104 puudega inimest ja nende pereliiget said osa loitsust muistses hiies ja Kassinurme mägesid tutvustavast ekskursioonist, millel käsitleti ka muistse vabadusvõitluse teemat. OÜ Tervise Kodu esindaja Irje Karjus, keda tuntakse ka Metsamoori nime all, kõneles ravimtaimedest ja nende saladustest, kodusest loodusapteegist, kodusest esmaabist ning taimede kiirabist haiguste ja negatiivsete seisundite leevendamisel. Tutvuda sai ka loodusest pärit tervisetoodetega. Irje Karjus rõhutaski, et vabas looduses leidub rohtu peaaegu kõigi haiguste vastu. Nii võib ravimtaimede tarvitamine aidata kokku hoida mõnedki eurod, mis muidu apteegiravimite ostmiseks kuluksid.

Lastele pakkus perepäeval meisterdamise ja nöomaalingute tegemise võimalust Jõgeva Perekeskus. Kõigile osalejatele pakkus meelelahutust Siimusti kapell.

Perepäev on mitte ainult oodatud, vaid ka vajalik üritus: see annab erivajadustega inimestele võimaluse tulla kodunt välja, tutvuda maakonna kaunite kohtade ja kultuuripärandiga ning omandada vajalikke teadmisi.

Lisaks Kassinurme perepäevale said Jõgevamaa puudega inimesed 2013. aasta juunis Leader-programmi toetusel osaleda üle-eestilisel kogupereüritusel ”Puude taga on inimene”. See leidis aset 7. ja 8. juunil Tallinna Lauluväljakul. Jõgevamaa 33 puudega inimest viibisid kohal küll ainult ürituse teisel päeval, ent jõudsid seal sellele vaatamata palju huvitavat teha: käia pimekohvikus, proovida ratastooliga liikumist, tutvuda pimedate juhtkoertega, osaleda viipekeele õpitoas, imetleda puudega inimeste kunsti- ja käsitöönäitust.

Tallinnas käidi tellitud bussiga. Kogupereüritusele sõita soovijate hulgast tegid valiku puuetega inimeste koja liikmesorganisatsioonid. Puudega inimestele oli nii perepäeval kui ka üritusel “Puude taga on inimene” osalemine tasuta.

Jõgevamaa PIK sai perepäeva korraldamiseks ja kogupereüritusel osalemiseks Leader-programmist toetust 1296 eurot ning see kulus loengu, ekskursiooni, lastele mõeldud tegevuste jms läbiviimiseks, samuti transpordiks, perepäeva fotodele jäädvustamiseks ja reklaamiks. Projekti kogumaksumus oli 1441 eurot, omaosalus kaeti saadud annetustest ja omavalitsustelt saadud tegevustoetusest.