Pala vald

Pala vald

Viiskümmend minutit metsadetagusel Palal

06. august 2013 Kell 07:30

Pala on metsadetagune kant, kuhu inimene, kel sinna otseselt asja pole, harva satub. 2012. aastal sai firma Plus Video Pala valla tellimisel valmis 50-minutilise dokumentaalfilmi „Pala”, mis tutvustab selle kandi inimesi ja tegemisi võõrale ning pakub rohkesti äratundmisrõõmu kohalikele. Aastate möödudes muutub film huvitavaks ajaloodokumendiks, mis annab tunnistust sellest, kuidas elati Pala kandis 21. sajandi teise kümnendi alguses.

Pala valda tutvustava filmi tegemise mõtet oli selle põhiautor Andres Loorand mõlgutanud juba poolteist aastakümmet ehk alates ajast, mil ta hakkas üles võtma videokroonikat selle valla olulisematest kultuurisündmustest. Vallarahva tegemistega on ta hästi kursis ka seetõttu, et toimetab juba aastaid Pala valla lehte. Filmitegemise kogemused olid tal samuti olemas: paar aastat varem valmis Loorannal film ühistegevusest Pala naabervallas Saarel.

Võimalikest teemadest, mida filmis käsitleda, jättis autor sõelale need, mis tema meelest Pala vallale kõige iseloomulikumad, sealsetele inimestele kõige olulisemad ning inimesele, kes kohalikust elust üldse midagi ei tea, kõige atraktiivsemad. Samas püüdis ta ühe valla igapäevaelu ja inimeste mõtete kaudu tuua välja mõned jooned, mis Eesti maaelu üldisemalt iseloomustavad. Filmi algmaterjal, mida on kordades rohkem, kui filmi mahtus, sai üles võetud enamasti 2010. ja 2011. aastal. Inimeste intervjueerimisel tuli Andres Loorannale appi Pala kooli vilistlane ja Tallinna TV uudistetoimetuse juht Revo Raudjärv, filmi monteerimisel tegi suure töö ära Egert Karu.

Filmi vaatajal on võimalus näha Pala valla inimeste elu ja ettevõtmisi nii kodukohas kui kaugemal ning läbi kõigi nelja aastaaja. Kaamera ette astuvad näiteks Kodavere murraku elushoidjad Mare Nõmm ja Eevi Treial, Assikvere külateatri tegijad, kohalikud pillimehed ja tantsumemmed, Eha Uusen ja õed Elkenid, kohalikud koolinoored jne. Intervjuudes käsitletakse noorte maapiirkondadest lahkumise, koduvallas õppimis- ja elamisvõimaluste leidmise, kodupaiga omapära, kultuuripärandi väärtustamise jt probleeme. Intervjuu Pala vallast pärit Eesti  Vabariigi peaprokuröri  Norman Aasaga tõestab, et elus kaugele jõuda võib ka siis, kui sa pole esimesest klassist alates õppinud pealinna eliitkoolis. Lastekirjanik Mika Keränen annab huvitava kommentaari n-ö kõrvaltvaataja positsioonilt.

Filmi tootmiseks ja ligikaudu sajas eksemplaris paljundamisek sai Pala vallavalitsus Leader-programmist 3330 eurot toetust, millele vald lisas omaosaluse. Filme on ühiselt vaadatud mitmel üritusel (Eesti Vabariigi 95. aastapäeva pidu Pala kultuurimajas, kodukandipäevad jne). Filmiga DVD on saanud kingituseks valla aukodanikud. Filmi on hea kinkida ka valla külalistele.


Jõgevamaa Koostöökoda