Pala vald

Ranna rahvamaja sai enne juubelit värske ilme

13. detsember 2013 Kell 06:10

Lümatis tegutsev Ranna rahvamaja tähistas 2013. aastal oma sajandat sünnipäeva. Aasta enne juubelit, 2012. aastal tegi rahvamaja läbi uuenduskuuri. Mitme olulise ettevõtmise – akende ja välisuste vahetamise ning uute ahjude ehitamise – jaoks sai selles piirkonnas kultuuri-, haridus- ja spordielu edendamisega tegelev MTÜ Kaldapiäskesed 17 910 eurot toetust Leader-programmist.

 

Tänu uutele ustele-akendele ja ahjudele on rahvamaja ruumid – lavaga suur saal, väiksem saal, juhataja kabinet, memmede käsitööruum ja WC – nüüd soojad. Varem tuli rahvatantsijatel talvel jopedes või paremal juhul kampsunites trenni teha, sest vanad ahjud ei tahtnud kütmisele vaatamata enam sooja anda ning tööle pandud soojapuhuritestki polnud palju abi.

Tänu headele sõpradele said rahvamajas tehtud ka paljud sellised tööd, milleks projektiraha ei jätkunud. Rannal elas nimelt mõnda aega missioonitundega ettevõtlik soomlanna Marja Korpimäki, kes pidas külalistemaja, ent käis ka kohalikus naisrühmas tantsimas. Sidet rahvamajaga ei kaotanud ta ka siis, kui ta Rannalt ära kolis. Teades, et rahvamaja ruumides on vaja remonti teha, organiseeris ta koos sõpradega kohale vajalikud värvid, tapeedid ja kööginurga sisustuse. Soomlased, kes kogu kraami kohale tõid, panid ise köögikapidki seina. Värvimis- ja tapeetimistööd tegid aga ühiselt ära rahvamaja juhataja ja taidlejad.

Nüüd on rahvamaja soe, värske ilmega ja kodune. Tõsi, maakivist ehitatud väärika rahvamaja teine korrus, mida ilmestavad uhked kaaraknad, seisab praegu tühjana ning sinna pole jõutud ka remondijärjega.

2013. aastal tegi aga MTÜ Kaldapiäskesed Leader-programmile teisegi rahataotluse, mis samuti rahuldati. 5989 eurose toetuse eest muretseti rahvamajja uued toolid ja kokkupandavad lauad. Toole osteti sada, laudu kümme. Senised lauad-toolid olid siit-sealt kokku korjatud ning nägid juba üsna kulunud välja. Nii rahvamaja remondi kui ka laudade-toolide soetamise projekti puhul tasus MTÜ omaosaluse tegevustoetuse abil.

Ranna rahvamajas käib taidlemas ja üritustel päris palju rahvast. Ühiselt tähistatakse näiteks mitmeid rahvakalendri tähtpäevi, ent peetud on ka pirukakonkursiga pirukapidu ja muid pidusid, millest mõnegi ajal istutakse mõnusalt laudade taga. Üks Ranna rahvamaja tuntumaid ettevõtmisi on suvine pillimeeste pidu, mis toob kokku pillimänguhuvilisi kogu Eestist.