Pala vald

Pala vald

Kadrina mõisapargis saab kohtuda muinasjututegelastega

25. veebruar 2014 Kell 13:33

Pala vallas Kadrina mõisas tegutseb juba aastaid OÜle Pootsman PT kuuluv külalistemaja. Mõisa ümbritsevas pargis saab aga saeskulptuuride vahendusel tutvuda eesti tuntumate muinas- ja lastejuttude tegelastega. Kirjandusliku taustaga teemapark rajati MTÜ Vigursaagijate Selts eestvedamisel.

Esimesed lastejuttude tegelasi kujutavad puittaiesed saeti välja 2011. aasta „Teeme ära” talgute raames. Siis sõitis Kadrinasse kokku kaheksa vigursaagijat kogu Eestist. Tööd alustati juba reedel ja saed pakiti kokku alles pühapäeval, nii et ilmselt olid Kadrina talgud kõige pikemad „Teeme ära” talgud üldse. Endel Konsa, Valdur Luhajärve, Vambola Laugu, Andres Maaski, Taavi ja Tanel Pirgi jt tuntud vigursaagijate käe all valmisid Sipsik, Kunksmoor ja kapten Trumm, Naksitrallid, Leopold ja Äpu, murueide tütred, hunt, kes sabaga jääaugust kala püüab, Kaval-Ants ja Vanapagan jt. Igal järgmisel aastal on teemapark täienenud uute kujudega. Ühtekokku on neid juba kolmekümne ringis.

Eesti muinasjuttude teemapargi rajamine läks maksma 11 031 eurot, sellest 8949 eurot tuli Leader-programmist. Projektiraha ei kulunud üksnes kujude väljasaagimisele, vaid ka pargiala planeerimisele ja haljastamisele ning pargi teenindajate koolitamisele ja neile teemakohase rõivastuse tellimisele. Pargis tegutsevad kilenditeenindajatena MTÜ Kaldapiäskesed liikmed ja OÜ Pootsman PT töötajad. Kui teha pargis tiir giidi saatel ja kuulata tema juttu muinasjututegelastest, võtab see aega umbes tunni. Kui minna ka lähedal asuvasse värkstuppa vaatama, kuidas puuskulptuurid sünnivad ja kuidas laastukatust lüüakse, läheb aega rohkemgi. Ent teemapargiga võivad huvilised ka iseseisvalt tutvuda.

Pärast Kadrina teemapargi külastamist otsib loodetavasti nii mõnigi laps või lapsevanem — esimene uudishimust, teine nostalgiast kantuna — vanad head eesti lasteraamatud üles ning uuendab tutvust nende vahvate tegelaste ja õpetlike lugudega. Ajapikku võib Kadrina teemapark kujuneda ka eesti vigursaagijate esinduspargiks, kus saab aimu eri autorite stiilidest ja arengust ajas.


Jõgevamaa Koostöökoda