Kalender

Palamuse vald

Palamusel toodi lavale Lutsu loomingust inspireeritud noortemuusikal

21. september 2012 Kell 18:39

Palamusel olid 2012. aasta ühel augustinädalal MTÜ Sokuturi korraldatud muusika- ja tantsulaagris 35 Jõgeva-, Järva- ja Ida-Virumaa noort. Nende ja juhendajate viiepäevase töö tulemusena toodi lavale muusikal “Hiliskevad-varasuvi”, millega anti Palamuse laululaval kolm menukat etendust.

 

Muusikal kõneles Palamusele klassiekskursioonile tulnud noortest, kes sealt bussirikke tõttu enam minema ei saanud. Bussi kordasaamist oodates hakati giidi poolt kõneldut meelde tuletama ning noortevahelised suhtedki hakkasid arenema umbes samas suunas nagu Paunvere koolilastel “Kevades”. Lutsu loomingust inspireeritud muusikaliga tehti lavaline kummardus Oskar Lutsule tema 125. sünniaastapäeva ja “Kevadele” selle sajanda ilmumisaastapäeva puhul. Loo teksti kirjutas Hiri Müüripeal, laulusõnad Valdi Reinas ja muusika Liis Haagen.

Teksti ja lauludega oli noortel võimalik Facebook’i vahendusel tutvuda juba enne laagrit. Rollid jagati aga alles siis, kui noored Palamusele jõudsid. Proove tehti Palamuse rahvamaja ja gümnaasiumi ruumides: laule õpiti Liis Haageni ja Triinu Leppiku ning tantse Merleen Läänemäe juhendamisel. Näitejuht oli Lennart Peep ja muusikajuht ansambli Hapud Viinamarjad eestvedaja Karmo Toome.

Ehkki proovipäevad olid väsitavad, olid noored hea lõpptulemuse nimel enamgi pingutama kui neilt oodati. Kaks osalist tegid näiteks oma ühehäälse dueti omaalgatuslikult kahehäälseks. Noorte pingutustele elas kaasa lastevanematest ja sõpradest fänniklubi, kes vaatas laagrinädala lõpus ära kõik kolm etendust. Etendusi käis vaatamas ka õige mitu pedagoogi, kes said meeldivate üllatuste osaliseks: nii mõnegi osalise puhul tuli laval esile nende parem pool, mida nad koolis justkui ei raatsiks välja näidata. Paljud said aga laagrist juurde elus äärmiselt vajalikku julgust avalikkuse ees üles astuda.

Muusika- ja tantsulaagrit korraldas MTÜ Sokuturi juba teist aastat. Laagrit toetasid Palamuse ja Vaivara vallavalitsus, Eesti Kultuurkapital ja Leader-programm ning laagri eelarvesse andsid oma panuse ka laagrilised ise osalustasu makstes. Leader-programmist saadud 5322 eurot võimaldasid rentida helitehnika (peamikrofonidest kuni ansambli võimenduseni välja), läbi viia töötoad (laul, ansambel, grimm, liikumine, töö tekstiga) ning soetada videoprojektori ja ekraani. Viimaseid kasutati selleks, et päevastes töötubades üles võetud videomaterjali õhtuti üheskoos üle vaadata ja analüüsida.

Kui toetajaid leida õnnestub, tahetakse “Hiliskevadet-varasuve” jõulude ajal etendada koolides, kus õpivad puudega lapsed.