Kalender

Palamuse vald

Jõuluks rahvarõivad selga

19. märts 2013 Kell 12:37

Palamuse kirikus 2012. aasta jõululaupäeval toimunud jumalateenistusel teenis koguduseõpetaja Jaan Nugaga kaasa Palamuse segakoor Kuus Õuna. Kirikus ülesastumise tegi koori jaoks eriliseks nii jõuluõhtu kui ka asjaolu, et esimest korda seisti rahva ees oma tuliuutes rahvarõivastes.

 

Kuus Õuna on suhteliselt noor koor: loodud on see 2006. aasta sügisel. Sestap pole ime, et ühtset esinemisrõivastust kollektiivil senini polnudki. 2009. aasta laulupeo ajaks muretsesid lauljad endale küll ühesugused rohelised koori logoga T-särgid ning nendega käidi esinemas ka teistel suvistel vabaõhuüritustel, talviste tubaste kontsertide puhul pandi aga selga lihtsalt ühes toonis riided. Ühtse koorivormi kavandi väljatöötamiseks moodustati vahepeal isegi koorisisene „kostüümikomitee”, ent selle arutelud kõiki rahuldavate tulemusteni ei viinud. Rahvarõivaste muretsemisest ei osatud esiotsa unistadagi, sest neid poleks kooriliikmed ise kinni maksta suutnud.

Siis aga tuli koorile appi Palamusel tegutsev MTÜ Sokuturi, mis tegev ka kultuurivallas ning aidanud varemgi paaril taidluskollektiivil esinemisrõivaste jaoks projektiraha hankida. Sokuturi projekt Kuuele Õunale rahvarõivaste soetamiseks tunnistatigi Leader-programmist rahastamise vääriliseks. Küllap mõjus siis veenvalt projektis esitatud põhjendus, et maakonna suurima lauljate arvuga segakoor Kuus Õuna on näidanud oma jätkusuutlikkust ja arenemistahet ning väärib igati ühtset esinemiskostüümi. Rahvariiete
puudumine takistaski segakooril osalemast mõnedel folklooriüritustel, kuhu ilma rahvariieteta ei olnud sobilik minna.

Projekti raames soetati 32 komplekti Põhja-Tartumaa naisterõivaid ning 15 komplekti sama piirkonna meesterõivaid. Naiste komplekt koosneb linasest särgist, mustast vaipseelikust ja kirivööst, mille juurde käivad veel punane helmekee, kaks sõlge ja punased sukkpüksid, meeste komplekt koosneb linasest särgist, mustadest pükstest ja punasest vestist ning kaunistuseks olevast sõlest.

Projekti kogumaksumuseks oli 16 337,35 eurot. PRIA toetus moodustas sellest 90 protsenti, kooriliikmete omaosalus 10 protsenti. Rõivaste ja aksessuaaride hankijaks oli FIE Eha Alt.