Palamuse vald

Pakettaknad pole ainus võimalus

09. oktoober 2014 Kell 04:54

Kui vahepeal püüti meil kõiki elu- ja tööruume nn euroremondiga üsna ühesuguseiks renoveerida, siis nüüdseks on aru saadud, et vanade hoonete ennistamisel tuleb väärtuslik ja omapärane säilitada. Palamusel tegutseva MTÜ Rehe-Möldre Töökojad eestvedaja Külli Paavel tahtiski eeskätt ise vanade akende ja uste restaureerimise põhimõtetest ja töövõtetest aimu saada, sest selle töö meistrilt tellimine on kallis. Külli uskus, et on teisigi, kes sama teema vastu huvi tunnevad, ning nii saidki Palamusel ajaloolise õhustikuga Goldbergi villas MTÜ Rehe-Möldre Töökojad korraldusel teoks vanade akende ja uste restaureerimise õppepäevad, millel osales kümmekond inimest Palamuselt ja mitmest muust paigast. Palju rohkem poleks koolitusele võtta saanudki, sest juhendaja peab jõudma kõigi õpilasteni.

Koos oldi kahel päeval mais ja kahel päeval septembris ning õpiti Kalle Kase juhendamisel, kuidas vanu aknaid-uksi eest võtta ja neid puhastada, kuidas eemaldada värv ja teha puiduparandusi, kuidas eemaldada ja puhastada metalldetaile ja –manuseid, kuidas aknaklaase eemaldada ja värske kiti abil uuesti tagasi panna, kuidas aknaraame ja uksi lihvida, kruntida, uuesti värvida jne. Õpiti ka seda, kuidas vanu aknaid soojapidavamaks muuta. Pakettakende ettepanek pole tegelikult sugugi ainus võimalus küttekulusid kokku hoida.

Õppepäevadel osalejad said teada, mis on üldse säilitamist vääriv ja kuidas akende-uste algne ilme taastada. Mitmekordse ülevärvimise ja oskamatu parandamisega võib see aja jooksul ju kaotsi minna. Kõik tööd, mida akende-uste taastamisel teha vaja on, pole siiski algajale jõukohased. Juhendaja andiski nõu, kuhu pöörduda, kui on näiteks tislerioskustega inimese abi tarvis. Samuti selgitas ta, missugused tööriistad restaureerimishuviline endale peaks hankima ja kust neid saada on võimalik.

Kasulikke nõuandeid jagab Kalle Kase ka enda hallatavas portaalis Antiigiveeb. Külli Paavel on seda portaali pidevalt jälginud ja õppinud Kalle Kase jagatavaid nõuandeid usaldama. Seepärast kutsuski ta õppepäevi juhendama just tema.

Õppepäevadel osales nii mehi kui ka naisi ning mõlemast soost kursuslased said ühevõrra hästi hakkama. Umbes pooltel kursuslastel oli kaasas ka aken, mida nad restaureerida soovisid. Üks Tallinnast kohale tulnud noor pere, kes oli hiljuti endale stalinistlikus stiilis elamusse korteri soetanud, võttis aga kaasa tervelt viis akent ning sai need teiste abiga ka enam-vähem korda.

Õppepäevade korraldamiseks kulus MTÜl Rehe-Möldre Töökojad 1884 eurot, sellest 1684 eurot saadi toetusena Leader-programmist. Toetusraha kulutati eelkõige juhendajale töötasu maksmiseks. Kursuslaste poolt makstud väike tasu kulutati põhiliselt lõunasöögile. Ilma kosutava lõunapausita poleks kursuslased kaheksatunnist tööpäeva vastu pidanudki.

Restaureerimise õppepäevadel saadud teadmisi ja oskusi saavad osalejad kasutada oma koduses majapidamises, aga miks mitte ka sugulasi, sõpru ja tuttavaid aidates. Kursusel osalenud koolipoisid said aga võib-olla inspiratsiooni tulevase elukutse valikuks.

Korraldajad tõdesid restaureerimise õppepäevade järel, et tegelikult oleks inimestel sedasorti kursuste jaoks rohkem aega talvel. Paraku pole MTÜl Rehe-Möldre Töökojad võtta köetavat ruumi, kus külmal ajal kursust korraldada.