Puurmani vald

Puurmani tantsijad said uued rahvarõivaid

18. jaanuar 2011 Kell 12:23

Puurmani vallavalitsus tellis Leader-toetuse abil rahvarõivad Puurmani spordi- ja kultuurimajas tegutsevatele tantsurühmadele.

Kui rahvatantsurühmad Puurmani spordi- ja kultuurimajas 2009. aasta sügisel üle hulga aja taas tegutsema hakkasid, selgus, et ühtset rõivastust tantsijatele selga anda polegi. Nii tellitigi rõivad kõigi kolme tantsurühma – segarühma, naiste-neidude rühma ja memmede rühma – tarvis ehk siis 22 Kursi kihelkonna naise ja kaheksa mehe rõivakomplekti, samuti tantsukingi, taldadega pastlaid ning üksikuid rahvarõivaesemeid segakoorilauljate rõivakomplektide täiendamiseks.

Rahvarõivad valmistas OÜ MT Riided, kingad OÜ Jakobi Jalats ja pastlad FIE Pavel Lääne. Kaup saadi kätte eri aegadel: kingad-pastlad juba 2010. aasta alguses, rahvarõivaste üksikosad sama aasta novembris ning terviklikud rahvarõivakomplektid detsembris. Rahva ette astusid tantsijad uutes rõivastes esimest korda kohalikul eakate jõulupeol. Kui senini oli esinetud siit-sealt kokku laenatud rõivastes, mis jätsid kokku üsna kirju mulje, siis uutes rõivastes rõõmustasid tantsijad kõigi pealtvaatajate silma.

Rahvatantsurühmade taasloomine on elavdanud Puurmani kultuurielu. Tantsurühmadesse on aga koondunud inimesed, kes väärtustavad nii rahvakultuuri kui ka oma kodupaika. Seepärast oli ka tantsurühmadele rahvarõivaste muretsemine väga oluline ettevõtmine.

Rahvarõivaste ja tantsujalatsite soetamiseks kulus ühtekokku 221 952 krooni, Leader-programmi seisukohalt abikõlbulikuks tunnistati sellest 220 620 kroonine osa. Leader-toetust eraldati 122 000 krooni, ülejäänud summa tuli Eesti Kultuurkapitalilt (25 000 krooni) ja Puurmani vallavalitsuselt (20 000) ja taidlejate endi taskust. Näiteks lauljad ostsid oma rõivakomplektide täiendused ja tantsijad oma tantsujalatsid ise välja. Peatselt tuleb aga hakata rõivakomplekte juurde hankima, sest 2010. aasta sügisel lisandus kõigisse tantsurühmadesse uusi tantsijaid.