Saare vald

Line-tantsijatest rahvatantsijateks

11. oktoober 2013 Kell 10:53

Voore naisrahvatantsurühm Linely on suhteliselt noor kollektiiv. Esimestel tegutsemisaastatel viljeles see hoopis teistsugust tantsustiili – line-tantsu. Sellele viitab ka rühma nime algus. Nime lõpuosa on „laenatud” rühma juhendajalt: selleks on Ly Ant.

Enne Jõgeval 2011. aastal peetud I Eesti Naiste Tantsupidu otsustasid Voore tantsunaised võtta ette suunamuutuse ja hakata rahvatantse tantsima. Oma maakonnas peetavalt peolt ei tahetud mingi hinna eest eemale jääda, line-tantse seal aga paraku ei tantsitud.

Nüüdseks on Linely line-tantsu sootuks unarusse jätnud, see-eest osaleti rahvatantsijatena 2012. aastal Tamperes peetud Soome-Eesti tantsupeol ja 2013. aasta juulis Kuremaal peetud vahval öötantsupeol. Järgmiseks sihiks on 2014. aasta “suur” tantsupidu Tallinnas. Sellele pole küll lihtne saada, sest eriti tihe on valikusõel just naisrühmade osas. Suure eesmärgi nimel ei pea naised paljuks suisa kaks korda nädalas trenni teha.

Esinemisrõivad olid Voore naisrühmal senini põhiliselt kokku laenatud. 2013. aastal otsustati tantsijatele uued ühtsed rõivad soetada. Kui varem tantsisid Voore naised Kodavere seelikutes, siis uued rõivad telliti Palamuse kihelkonnast pärit eeskujude järgi: Voore jääb ju kunagise Palamuse kihelkonna piiridesse. Palamuse triibuga seelikud, pikad särgid, kampsunid, tanud, põlled ja vööd telliti kolmeteistkümnele tantsijale ja juhendajale. Rõivaste valmistajaks oli OÜ Ebe Käsitöö Maardust ning need saadi kätte 2013. aasta septembris.

Voore naistantsijate rahvarõivad läksid ühtekokku maksma veidi alla 10 000 euro. Sellest 8427 eurot tuli Saare valla kultuuri- ja spordiseltsi taotletuna Leader-programmist, omaosalust aitasid katta tantsijad ise ja vallavalitsus seltsile tegevustoetust andes.

Voore naisrühmas Linely tantsib lasteaiaõpetajaid, vallavalitsuse töötajaid, koduseid emasid ja teisi. Vanuse poolest kuulub enamik tantsijaid kolme-neljakümneaastaste hulka. Naisrühmas tantsimine on kõigile meeldivaks vahelduseks kutsetööle või argiaskeldustele. Treeninguteks saab rühm kasutada Voore põhikooli saali. Vastutasuks on rühmal kombeks esineda kooli iga-aastasel heategevuslaadal, mida peetakse novembris.

Et Linely juhendaja Ly Ant tantsib ise Palamuse naisrühmas Sirtsuline, on Linelyl Sirtsulisega head koostöösidemed. Paar korda aastas korraldavad kaks rühma ühise tantsulaagri, kuhu kutsutakse külalisõpetajaid. Pärast töökat tantsupäeva peetakse pidu ja käiakse saunas. Linelyl on ka oma traditsioonid: isekeskis peetakse rühma nimepäeva ning tähistatakse volbriööd ja tantsijate sünnipäevi.