Torma vald

Võtikvere ajalugu kaante vahel

17. november 2010 Kell 09:48

Võtikverest pärit jõgevlane Ülo Pärn on juba mitu aastakümmet uurinud oma sünnipaiga ajalugu. Tänavu suvel ilmus tema sulest mahukas raamat „Lugusid ja asju Võtikverest”.

 

Raamatusse on autor koondanud kodukandi inimestelt aastate jooksul kogutud mälestusi, pikkadel arhiivides veedetud päevadel sealsetest fondidest leitud huvitavaid Võtikverega seotud dokumente ning küla minevikule valgust heitvaid fotosid. Et Võtikveres tegutses päris pika perioodi jooksul — 1920. aastatest 1960. aastateni — üsna agar fotograaf, on fotojäädvustusi sellest külast arvatavasti säilinud rohkem kui mõnest teisest Eesti külast.

Ülo Pärn on Kaitseliidu Jõgeva Maleva teavituspealik ja on ka varem raamatuid koostanud. Võtikvere ajaloo teemalise raamatu koostamise võttis ta ette muu hulgas selleks, et kergendada nende elu, kes tulevikus soovivad mõnd Võtikverega ajalooga seotud teemat uurida: neil pole siis enam vaja pikalt arhiivides tuhnida, vaid nad saavad raamatu abiga kiire ülevaate, mida arhiivides Võtikvere kohta üldse võtta on.

Kaks aastat tagasi valminud käsikirja aitas autoril raamatuks trükkida Võtikvere külaselts. Seltsi algatatud projektiga Leader-programmist taotletud 47 000 kroonile lisasid oma osa teised toetajad ning see võimaldas trükkida raamatut Vali Pressi trükikojas 350 eksemplari. Raamatut esitleti augustis Võtikvere raamatuküla peol ja seda on huvilistele jagatud tasuta