Torma vald

Tormas peeti Eesti-Soome künnivõistlust

01. november 2011 Kell 06:48

6. augustil 2011 tähistati Tormas Carl Robert Jakobsoni 170. sünniaastapäeva. Traditsioonilise puhkpilliorkestrite festivali ToPoF kõrval oli selle päeva oluliseks sündmuseks Eesti-Soome künni maavõistlus.

 

Eesti kündjate au kaitsesid tormalased Raido Kunila ja Margo Pajo ning Kaspar Järvala Raplamaalt Kehtnast. Soomlased panid neile vastu Markku Nuutineni, Kalervo Oksaneni ja Juhani Grönlundi. Esimeseks künniks sätiti adrad vaole juba kell kaheksa hommikul. Pärast kolmetunnist tööd peeti kaks tundi lõunapausi ning kell 13 mindi taas põllule.

Töö tuli teha väga täpselt ning väga paljusid reegleid silmas pidades: hinnati kahtteist erinevat elementi. Nii hüppasidki kündjad alatasa traktorikabiinist välja, et tehtut silmaga hinnata ja mõõdulindiga mõõta, ning kui vaja, siis ka atra seadistada. Niisamuti olid kogu aeg mõõdupulkadega platsis eestlastest ja soomlastest kohtunikud.

Juba esimese künniga saavutasid eestlased soomlaste ees väikese edumaa ja seda suudeti hoida ka teisel künnil. Nii jäetigi rändkarikas seekord Eestisse. Võistlus oli küll meeskondlik, ent mitteametlik individuaalne punktiarvestus näitas, et kõige paremini ja täpsemalt tegi sel päeval künnitööd Eesti meeskonna noorliige, 19-aastane Margo Pajo, kes poolteist kuud pärast Eesti-Soome maavõistlust tuli esimest korda Eesti täiskasvanute künnimeistriks.

Eesti ja Soome kündjate omavahelised sidemed tekkisid umbes kakskümmend aastat tagasi. Algul olid eestlased selgelt õpipoiste rollis, tasapisi hakkasid aga tasemed ühtlustuma. Viis aastat tagasi olid jõud juba nii tasavägiseks muutunud, et oli mõtet kahe riigi maavõistlust korraldada. Esimene võistlus peetigi maha 2006. aastal Soomes Kotkaniemis. Tookord jätsid tugevamaks osutunud Soome kündjad Eesti Künniseltsi poolt välja pandud rändkarika enda kätte.

Nüüd said Eesti ja Soome kündjad kokku Tormas. Künnivõistluse toimumine Carl Robert Jakobsoni juubeliüritusel oli sümboolne: just Jakobson oli ju see, kes korraldas 1874. aasta augustis Pärnumaal teadaolevalt esimesed Eesti künnivõistlused.

Eesti-Soome künni maavõistlust korraldasid Eesti Künniselts, Torma Põllumeeste Selts ja Torma Maanaiste Selts. Viimane sai võistluse läbiviimiseks Leader-programmist 5285 euro suuruse toetuse. Toeks olid ka mitmed erafirmad.