Torma vald

Torma vald

Sadalas tehti muumiteatrit

07. september 2014 Kell 16:30

Kui mujal Eestis möödus muumimaailma looja, soomerootsi kirjaniku ja kunstniku Tove Janssoni sajas sünniaastapäev suhteliselt vaikselt, siis Sadala näitemänguhuvilised tegelesid tema sajandijuubeli aastal, 2014. aastal tema pärandiga päris tõsiselt, tuues sel puhul välja suisa neli muumilugude ainelist lavastust. Neist üks valmis 15.-17. augustini Sadalas toimunud külateatrite päevade käigus.

Sadala rahvamajas hakkasid juba talvel tegutsema loovuse õpitoad, milles said end lavalise liikumise, kõnetehnika, kostümeerimise ja grimeerimise alal harida nii Sadala Külade Teatri kui ka Sadala laste ja noorte näiteringi liikmed. Õpitube juhendas Valdi Reinas, kellele käisid aeg-ajalt abiks profid, Eesti Draamateatri näitleja Ain Lutsepp ja Tallinna Linnateatri näitleja Aleksander Eelmaa. Lisaks üldiste teadmiste jagamisele tehti õpitubades ära eeltöö konkreetsete lavastuste väljatoomiseks. Noortetrupi lavastus põhines jutustusel “Muumid pole kodus” ja täiskasvanute lavastus “Muumipapa memuaaridel”. Et noorte muumivaimustus osutus ettearvatust suuremaks, valmis planeeritud lavastuste kõrval veel üks n-ö üllatustükk – nukulavastus “Võlukübar”.

Kõiki kolme lavastust sai näha Sadala külateatrite päevade ajal rahvamaja juurde kujundatud õdusal teatriõuel. Lisaks vaadati veel kolme tükki: Viljandi pensionäride ühenduse teatristuudio astus üles lavastusega “Mats von Kartoffel”, Järvamaa Kaalepi näitering lavastusega “Vargamäe mehed Kihnut kaema” ning kolme maakonna ühendtrupp lavastusega “Sabatäht”.

Ka “Sabatäht” oli muumilugu ja selles mängisid kaasa kolmkümmend harrastusnäitlejat Sadala noortetrupist, Sadala Külade Teatrist, Lääne-Virumaa Vihula valla Võhma seltsimaja näiteringist ja Ida-Virumaa Vaivara valla maarahva seltsist Vanatare. “Sabatähe” lavaletoomisel kasutati samuti õpitubade vormi. Näitlejameisterlikkuse, grimmi, kostüümi ja helikujunduse õpitube juhendasid Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna juhataja Garmen Tabor, Tallinna Linnateatri näitleja Aleksander Eelmaa, Valdi Reinas ja kohalik muusik, kes armastab end onu Priiduks kutsuda.

Garmen Tabor seletas teatrihuvilistele näiteks seda, kuidas partnerit kuulata. Ent ta õpetas ka, kuidas anda endast laval parim siis, kui side partneriga mingil põhjusel kadunud. Aleksander Eelmaa õpitoas saadi teada, kuidas hääle ja keha võimalusi rolli loomisel ära kasutada.

“Sabatähes” läksid käiku “Muumipapa memuaaride” jaoks tehtud korralikud kostüümid ja lavakujundus. Kostüümidega harjumine polnud seekord lihtne: ehkki muumipeadele olid tehtud päris suured silmaaugud, oli vaateväli siiski üsna piiratud ja häälgi ei tahtnud pea seest välja kosta.

Kui mõned peaosalised said teksti kätte varem, siis enamik nägi seda alles teatripäevade esimesel päeval ehk reedel, pühapäeval tuli aga juba publiku ette minna. Loomulikult ei jõutud nii lühikese ajaga kogu teksti selgeks õppida. Seepärast paluti publikult ette vabandust selle eest, et mõni näitleja teksti meeldetuletamiseks “spikrit” kasutab. Ent külateatrite päevade ühistrupi eesmärgiks polnudki igapidi korrektse lavastuse väljatoomine, vaid eelkõige koos õppimine. Ja kohale kutsutud meistritelt oli õppida väga palju. Seepärast Sadala Külade Selts teatripäevi korraldabki, et anda ka teistele oma ja naabermaakondade teatriharrastajatele võimalus targemaks saada.

Ehkki külateatrite päevade etendused olid päris publikurohked, otsustas Sadala Külade Teater “Muumipapa memuaaridega” ühel septembrialguse päeval siiski veel kolm etendust anda. Suur töö oli ju tehtud ja kahju oli ühe etendusega piirduda.

Sadala külateatrite päevi toetasid Leader-programm, Eesti Rahvuskultuuri Fond ja Torma vald. Leader-programmist saadud 5913 eurot võimaldasid läbi viia nii talvised kui ka suvised õpitoad, tellida Jõgeva õmblejalt ja käsitöömeistrilt Riina Lastikult seitse keerulisemat kostüümi (ülejäänud tehti valmis oma jõududega) ning külateatrite päevadest osavõtjaid toitlustada. Külateatrite päevi peeti Sadalas ka 2013. aastal ning ka siis said need teoks Leader-programmi toetusel.


Jõgevamaa Koostöökoda