Kalender

Projektilood alates 2016

Kunstlund tuleb toota ka lumisel talvel

15. märts 2019 Kell 13:00
Autor: Riina Mägi
Allikas: Vooremaa 14.03.2019
Foto: Taniel Eensalu
Kunstlumest alusega suusarajal saab edukalt sõita ka siis, kui kevadine päike mujalt lume juba ära sulatanud.

Põltsamaa külje all asuvad Kuningamäe suusarajad on Kesk-Eesti talispordiharrastajate hulgas väga populaarseks muutunud, sest need on alati heas korras ning peavad tänu kunstlumest alusele ka kevadisele päikesele ja vihmale kaua vastu.

Kuningamäel on lume tootmiseks olemas neli lumekahurit. Kaks viimast osteti 2017. aasta lõpus spordiklubi Nipi poolt Leader-programmist taotletud projektiraha eest. Seadmed on toodetud Soomes, ent nende tarnijaks oli kohalik ettevõte, OÜ Bueno. Tegemist on torukahuritega. Turbiinkahurid on küll tootlikumad, ent nende käigus hoidmiseks oleks vaja suurema võimsusega elektrivarustussüsteemi.

Spordiklubi Nipi eestvedaja Margus Metsma sõnul tasub kunstlund toota siis, kui väljas on vähemalt kuus külmakraadi, kolme-nelja kraadi juures on see pigem vee ja energia raiskamine. Lumevalmistamise ideaaltemperatuur on 11–12 miinuskraadi.

Kunstlumi kestab kaua

Lumetootmiseks peab olema ka vett, soovitavalt looduslikku. Joogivett pole lumeteoks mõistlik raisata. Tiik, kust vett võtta, sai Kuningamäele kaevatud ühe varasema Leader-projekti raames. Sihtasutuselt Eesti Terviserajad saadud toetuse abil on soetatud etteandepumbad.

Uued kahurid leidsid esimest korda kasutust 2018. aasta jaanuaris. 2018./2019. aasta suusatalveks saadi tänu soodsatele ilmastikutingimustele kunstlund tegema hakata juba 2018. aasta novembri lõpus. Kunstlumega kaeti 700 meetri pikkune tasasem rada ning pooleteise kilomeetri pikkune tõusude ja langustega rada. Head lumeolud võimaldasid teha küll ka umbes viiekilomeetrise loodusliku lumega suusaraja, ent paljud eelistavad sõita siiski pooleteise kilomeetrisel rajal, sest see on valgustatud. Ka on kunstlumi looduslikust kvaliteetsem ja peab kevadisele päikesele ja vihmale kauem vastu. 2018. aasta kevadel tehti kunstlumerajal viimased suusasõidud aprilli lõpus, kui väljas oli paarkümmend soojakraadi ja suusaraja kõrval rohi juba haljendas. Toona tehtud fotodelt on vahva vaadata, kuidas T-särkide ja šortside väel suusamõnusid nauditakse.

Kuningamäe rajad on heaks treeningupaigaks Põltsamaa spordikooli suusagruppides treenijatele, keda juhendab Eno Vahtra. Radu kasutavad aktiivselt ka täiskasvanud suusahuvilised, eriti maratonideks treenijad: neid sõidab kohale päris pika maa tagant. Tuleb ette sedagi, et kui rada ülerahvastatud, läheb mõni kohalik suusasõber koju ja tuleb tagasi siis, kui „liiklus“ rajal vaiksemaks jääb.

Kõik tingimused loodud

„Meie rajameister Indrek Eensalu ei vaata kella, vaid hoolitseb selle eest, et rajad ka pärast lumesadu ruttu sõidetavaks saaksid,“ ütles Margus Metsma.

Lisaks headele radadele on Kuningamäel 2018. aasta lõpust olemas suusamaja, kus suusatajad riideid vahetada ja tualetti kasutada saavad. Eelneval kokkuleppel saab ka suusavarustust laenutada. Samuti on olemas suusahooldusruum, kus treener ja abilised spordikooli noorte suuski ette valmistavad.

Kuningamäel on hea treenida, ent seal toimub ka suusavõistlusi, näiteks korraldatakse mitmeetapilist suusatuuri ja maakonna meistrivõistlusi.

Spordiklubi Nipi on registreeritud 1999. aastal ja see tekkis koos saalihokit mängiva sõpruskonna baasil. Kuna seltskonnal oli soov sporditegemise võimalusi laiendada, moodustati mittetulundusühing, mille kaudu projektiraha taotleda. SK Nipi on peale suusatamiseks heade tingimuste loomise arendanud ka maadlust.

Spordiklubi Nipi sai mobiilse lumekahurisüsteemi soetamiseks Leader-programmist 28 530 eurot, kogu projekti maksumus oli 31 700 eurot. Omaosaluse aitas tasuda Põltsamaa vald.