Päevakorralised

Päevakorralised

Wähja Festival kutsub kaasa elama!

06. august 2021 Kell 15:46

7. augustil toimub Lääne-Virumaal Ao külas II Wähja Festival. 

Wähja Festivali seatakse rambivalgusse Eesti jõevähk ja puhas kodumaine toit. Festival leiab aset Näkiuurimiskeskuses. „Näkiuurimisajalugu Eestis ulatub juba üle-eelmisse sajandisse. M. J. Eiseni „Näkiraamat“ ilmus juba aastal 1897. Näkkidel on meie folklooris kõnekas ja iseloomulik roll, mida tahtsime omal humoorikal moel rõhutada,“ selgitab festivali algataja ja peakorraldaja Kaur Salus.

Näkifolkloor on osa laiemalt vähipüügikultuurist, mida festival on võtnud südameasjaks au sees hoida. Üritusel on kohal teadlased Mati Kivistik ja Margo Hurt, kes räägivad külalistele lähemalt jõhevähi populatsioonist Eestis, selle probleemidest, vähipüügi eetikast jm. See on saateks kohaliku toidu laadale, kus kauplevad kodumaised tegijad lähemalt ja kaugemalt. Pakutakse nii vähi- ja kalaroogasid kui ka muud eestimaist puhtast toorainest toidukaupa. Lisaks ootab pere pisemaid möllamiseks põhuala ja nukuetendused. Laadapäeva veab muusik Mait Trink. Pärast päevast laadamelu võtab festivali kokku suvine vähiõhtusöök vabas õhus koos kontserdiga. 

Jõgevamaa ettevõtete osalemist kohaliku toidu laadal toetab PRIA lühikeste tarneahelate ja kohalike turgude arendamise programmi kaudu 2020-2022 (Jõgevamaa kohaliku toidu müügiedendustegevused).


Jõgevamaa Koostöökoda