Kalender

Uued sündmused

Seemnefestival 2024 toimub 2. märtsil Jõgeva alevikus

05. veebruar 2024 Kell 14:44

III Seemnefestival kutsub valmistuma kevadeks, mida aeda maha külvata ja kuidas koduaias head saaki saada. Seemnefestival 2024 toimub 2. märtsil kell 10-15 Jõgeva alevikus, uue aretuskeskuse taga paiknevas universaalhallis (aadress: Muru tn 3, Jõgeva alevik). Eesmärgiks on tutvustada laiemalt Eestis aretatud kartuli- ja köögiviljasorte, pakkuda võimalust oma ala asjatundjatelt aiandusnõu küsida ning kasulikke aiapidamisnippe saada. Festivalilt leiab laia valiku erinevaid köögivilja-, kartuli-, vahekultuuride ja meetaimede seemneid, aiandusraamatuid, kasvumulda ning kohalike tootjate kaupa. Koduaednikele on avatud temaatiline nõuandenurk, osaleda saab töötubades aianduse ja kohaliku toidu teemadel.

Müügil on 27 Jõgeval kasvatatava köögiviljasordi seemned väikepakendis. Nende seas eelmisel aastal tutvustatud oranživiljaliste tomatisortide seemned, vana hea tippsibul ‘Jõgeva 3’, kuue Jõgeval aretatud aedherne ja aedoa sordi seemned. Külastajatel on võimalik osta kartulisorte ‘Teele’, ‘Tiina’, ‘Piret’, ‘Reet’ ‘Jõgeva kollane’, ‘Maret’, ‘Väike verev’ ja ‘Endla’ väikepakendis (5 kg). 

Festivali ajal toimuvad erinevad töötoad, kus jagatakse kasulike teadmisi õunapuude lõikamisest, aedhernestest, vahekultuuridest, kartuli kasvatamise viisidest ja koduaia mullast - kuidas seda hoida terve ja viljakana. Lisaks töötubadele on avatud nõuandenurk, kus on võimalus METKi praktikutelt küsida infot köögiviljade, kartuli, vahekultuuride jt aiandust ning keskkonda puudutavate teemade kohta. 

Lisaks METKi valikule on esindatud Baltic Agro vahekultuuride ja köögiviljasortide seemnete ning  Scandagra vahekultuuride, meetaimede ja muruseemnetega. Ökomärgisega ürdi- ja meetaimede seemneid ning ürditeesid pakub Eeriksaare teetalu. Esmakordselt saab rohkem teada muldadest, Matogard ja Ussimo pakuvad kasvumuldasid ning vermikomposti. Kirjastuse Hea Lugu leti täidavad populaarsed aiandusteemalised raamatud.

Festivalilt ei puudu ka söök ja jook. Oma kaupa pakuvad piirkonna toidutootjad nagu Avikala, Mõts ja Mesi, Päike ja Kuu, Raudale talu, Rosiine leivad, Sepamäe talu, Ulge talu ja Vasula aed. Tühja kõhtu aitavad täita Kohvik Ateljee ning Teearu talu. Peipsimaa Kogukonnaköök võtab toiduvalmistamise õpitubades ette Peipsi kalad.

Festival toimub Maaelu Teadmuskeskuse universaalhallis. Parkida saab hoone kõrval parklas ja lähiümbruses. Jõgeva linna ja Seemnefestivali vahet sõidab tasuta eribuss kaks ringi päevas.

Sissepääs ja töötubades osalemine on tasuta.

NB! Palume võtta kaasa sularaha, sest kõikides müügilettides pole võimalik maksta kaardiga. Lähimad sularahaautomaadid asuvad Jõgeva linnas (SEB: Rimi, Selver; Swedbank: Pae keskus, Selver; Luminor: Rimi; LHV: Rimi).

SEEMNEFESTIVALI PROGRAMM

10.00 Festivali avab päevajuht Eve Somelar 

TÖÖTOAD

10.00 Võrratud aedherned. Aedherne sordid ja kasvatamine koduaias - Ireene Roman (METK)
11.00 Õunapuude lõikamise töötuba juhendab Epp Säga (Räpina Aianduskool). Töötoa pikkus on  2 tundi (45 min teooria + praktika õues), osaleda saab kuni 15 inimest.
11.00 Värskest kalast äkise valmistamine - Peipsimaa Kogukonnaköök.
12.00 Lutsumaksast suupistete valmistamine ja haugimarja soolamine - Peipsimaa Kogukonnaköök.
12.00 Vahekultuurid - roheline väetis kui mulla parandaja. Teadmisi vahekultuuride kasutamisest ja kasvatamisest koduaias annab Merili Toom ja Ülle Tamm (METK)
13.00 Muld koduaias - kuidas seda hoida terve ja viljakana. Mart Ruumet (Matogard) 
14.00 Erinevad kartulikasvatuse viisid. Teadmisi erinevatest kartulikasvatuse viisidest (vaos, potis, põhus jne) annavad Terje Tähtjärv (METK) ja Ole Hütt (Eesti Permakultuuriühing).

Aiandusteemalised töötoad on eelregistreerimisega. Registreerimine toimub kohapeal. Kohti on kuni 30 osalejale. Need töötoad toimuvad universaalhalli teisel korrusel. NB! Õunapuude lõikamise töötuba on eelregistreerimisega METKi veebilehel. KOHAD ON TÄIS.

Toiduvalmistamise töötoad toimuvad toidupakkujate hallis ja ei vaja eelregistreerimist. 

NÕUANDENURK

Nõuandenurgas avaneb suurepärane võimalus küsida nõu oma ala ekspertidelt:

10.00 – 12.00 - Ingrid Bender  – tomati- ja köögiviljakasvatus;
10.00  -11.00 - Merili Toom – vahekultuuride kasutamine ja kasvatamine koduaias;
10.00  -11.00 - Maris Kruuse – elurikkuse suurendamise võimalus sinu koduaias;
11.00  -12.00 - Kadri Sohar – talirukis – hea abiline aednikule;
12.00  -13.00 - Birgit Koll – tomati- ja köögiviljakasvatus;
13.00  -14.00 - Ülle Tamm – vahekultuuride kasutamine ja kasvatamine koduaias;
13.00  -14.00 - Ilmar Tamm – uued kultuurid tulevikukliimas ja mullatervis;
terve päev - Terje Tähtjärv – kartulisordid ja nende kasvatamine. Kartulisortide näitus.

Festival lõpeb kell 15.00.

TULE FESTIVALILE RONINGA! 

Tasuta eribussid Jõgeva linnast festivalile:
1.reis: algus Jõgevalt Suure tn purskkaevu kõrvalt 9.35, peatus Kesk tn ääres Selveri kohal 9.40-9.45 (Tallinna rong saabub 9.25, Tartu rong saabub 9.41);
2. reis: algus Jõgevalt Aia tänavalt Pae bussipeatusest 11.15, peatus Suurel tn purskkaevu kõrval 11.20 ja peatus Kesk tn ääres Selveri kohal  11.25-11.30 (Tartu rong saabub 11.09, Tallinna rong saabub 11.25);
 
Festivalilt Jõgeva linna:
1. reis: algus Jõgeva alevikust Muru tn 3 juurest 13.25, peatus Kesk tn ääres Selveri kohal (Tartu ja Tallinna rongid väljuvad 13.48) ja Suurel tn purskkaevu kõrval 13.40;
2. reis: algus Jõgeva alevikust Muru tn 3 juurest 15.05, peatus Kesk tn ääres Selveri kohal 15.15 (Tallinna rong väljub 15.28, Tartu rong 15.56), Suurel tn purskkaevu kõrval 15.20 ja Aia tänaval Pae bussipeatuses 15.25.

Programmi info leiab kõige kiiremini Facebookist, Seemnefestival 2024 lehelt.

Info: Ülle Jukk, tel 5305 6322, ylle@jogevamaa.com, Grete Tõnne, tel 5552 5747, grete.tonne@metk.agri.ee ;

Festivali korraldavad Maaelu Teadmuskeskus ja Jõgevamaa Koostöökoda, toetab LEADER-meetme ühisprojekt "Meie oma toit".