Pajusi vald

Küüslaugusaak säilitab tänu jahutusseadmetele hea kvaliteedi

Kui kodus sätib perenaine sibula- ja küüslauguvanikud sinna, kus need pliidisoojusest osa saavad, siis suuremad küüslaugutootjad peavad oma saaki hoopis mõne miinuskraadi juures hoidma. Rohke eeterlike õlide sisaldus ei lase maitseviljal sellise temperatuuri käes külmuda, samas säilib hästi maitsevilja kvaliteet. Pajusi vallas Uuevälja külas tegutsev OÜ Nord Garlic soetaski endale 2013. aastal Leader-toetuse abil küüslauguhoidla jahutusseadmed.

Uued korpustarud tegid mesiniku töö lihtsamaks

Mesindus on Eestimaal pikkade traditsioonidega, ent see ei tähenda, et siinsed mesinikud kõiges vanas ja traditsioonilises liialt kinni oleksid. Paljud mesinikud on näiteks varem valdavalt kasutusel olnud lamavtarud ammu korpustarude vastu vahetanud. Need koosnevad põhikorpusest, millele vastavalt vajadusele tõstetakse peale üha uusi meekorpusi: kui ühes kärjed täis saavad, pannakse peale järgmine jne. Lõpuks koguneb korpusi ülestikku kümmekond ning tarud hakkavad meenutama tornelamuid. Lamavtarudes niimoodi meeruumi juurde tekitada pole võimalik.

Loopre-Lepikul omandati ratsutamistarkusi

Suviti käivad lapsed ikka laagris. Pajusi vallas Loopre-Lepiku talus 2014. aasta augustis toimunud laager oli üsna eriline: see oli nimelt ratsutamislaager.

Küla häbiplekist ehteks

Pajusi rahvas ei saa kurta kooskäimiskohtade puuduse üle: kohalikus mõisahoones tegutseb rahvamaja, mõisakompleksi kuuluvasse kunagisse pargivahimajja on aga rajatud külamaja. Kui rahvamajas toimuvad suuremad peod, kontserdid ja teatrietendused ning käivad koos taidlusringid, siis väiksemas ringis koosistumiseks, koosolekute pidamiseks ning kohvikuõhtute ja koolituste korraldamiseks sobib paremini külamaja.

Väärtuslikule hoonele uus elu

Pajusi vallas tegutseva OÜ Paalakalda põhitegevuseks on metsa majandamine, ent ajendatuna firma omaniku Lembit Paali ajaloohuvist on osaühing ära ostnud ka paar Pajusi mõisa kompleksi kuuluvat muinsuskaitsealust hoonet, sealhulgas ait-kuivati. Selle kordategemisele aitas algtõuget anda Leader-programmist saadud toetus.

Lihaveiste pidamiseks on vaja püsitara

Pajusi Mahetootmise OÜ tegeleb Pajusi vallas lihaveiste kasvatamisega. Karjas on paarsada herefordi ja aberdeen-anguse tõugu looma. 2012. aasta juulis laskis firma oma maheveiste koplile Leader-toetuse abil korraliku püsitara ümber ehitada.

Saekaater aitab metsamaterjali väärindada

Pajusi vallas tegutseva OÜ Paalakalda üks olulisemaid tegevussuundi on metsa majandamine. Selleks, et oma metsadest saadavat puitu mitte ümarmaterjalina, vaid saematerjaliks väärindatult müüa, soetas firma endale 2012. aasta suvel Leader-toetuse abil lintsaekaatri koos terituspingi ja räsaseadmega.

Hobutreiler võimaldab võistlustel käia

Omaaegses Pajusi kolhoosis oli ratsasport heal järjel. Nüüd on Pajusi kandi noortel taas võimalik seda ala harrastada, sest Loopre külas tegutseb Loopre-Lepiku ratsatalu, kus on olemas hobused, treener ja välimaneež. Et 2013. aasta aprillis soetati hobuste transportimiseks treiler, saavad ratsutamishuvilised nüüd ka võistlustel käia.

Kui juba koos käia, siis selleks, et õppida

Vägaris on päris palju käsitööhuvilisi ning neil on ühte kortermajja sisse seatud õdusa külakeskuse näol ka koht, kus koos käia. Ent kui juba koos käia, siis tuleks ka vana ja läbiproovitu kõrvale midagi uut õppida, arvasid Vägari käsitöönaised ja nii käivitatigi kohaliku külaseltsi ehk MTÜ Vägari eestvõttel käsitöö õpitoad. Käsitöötarkust kutsuti jagama Põltsamaal tegutseva Käsiteokoja perenaised Katre Arula ja Kersti Pook.

Uued rõivad tegid tantsurühma poole nooremaks

Rahvatantsijate esinemisrõivad ja -jalatsid saavad, pehmelt öeldes vett ja vilet. Loomulik on, et särgid kuluvad rohkest pesemisest viledaks, seelikud lähevad topiliseks ja kingatallad auklikuks. Ajapikku tuleb igasse rühma ka uusi tantsijaid, kellele kollektiivist lahkunute rõivad selga ei pruugi sobida. Ka Pajusi segarahvatantsurühma Kaljaan hakkasid eeltoodud põhjustel kummitama rõiva- ja jalatsimure ning nii tuligi komplekte uuendama hakata. Täiskomplekte kõigile tantsijatele siiski vaja polnud, sest osa kümme aastat tagasi tellitud esemetest kõlbas veel edukalt pruukida.

Pajusi vald talletab oma ajalugu

Pajusi vallale omavalitsusliku staatuse andmise 20. aastapäevaks ilmus 2011. aasta detsembris Pajusi valla lähiajaloost kõnelev raamat „Läbi paeselt halli argipäeva II”. Eelmine sama pealkirjaga raamat ilmus viis aastat varem valla 15. sünnipäevaks.

Loopre-Lepikul valmis ratsamaneež

Pajusi vallas Loopre külas Loopre-Lepiku talus avati 2012. aasta oktoobris väliratsamaneež, kuhu on oodatud treenima eelkõige kohalikud noored.

Vägari rahvas sai toreda kooskäimiskoha

MTÜ Vägari sisustas Leader-toetuse abil vallavalitsuse poolt külarahva kooskäimiskohaks eraldatud ruumid. Sama projekti raames soetati ka pesumasin ja kuivati, et osutada pesupesemisteenust avahooldusel eakatele ja teistele abivajajatele.

Aidu palliplats leiab elavat kasutamist

MTÜ Aidu rajas Leader-programmist saadud toetuse abil Aidu külalistemaja juurde mänguplatsi, kus saab mängida tennist ning võrk- ja korvpalli.