Palamuse vald

Pakettaknad pole ainus võimalus

Kui vahepeal püüti meil kõiki elu- ja tööruume nn euroremondiga üsna ühesuguseiks renoveerida, siis nüüdseks on aru saadud, et vanade hoonete ennistamisel tuleb väärtuslik ja omapärane säilitada. Palamusel tegutseva MTÜ Rehe-Möldre Töökojad eestvedaja Külli Paavel tahtiski eeskätt ise vanade akende ja uste restaureerimise põhimõtetest ja töövõtetest aimu saada, sest selle töö meistrilt tellimine on kallis. Külli uskus, et on teisigi, kes sama teema vastu huvi tunnevad, ning nii saidki Palamusel ajaloolise õhustikuga Goldbergi villas MTÜ Rehe-Möldre Töökojad korraldusel teoks vanade akende ja uste restaureerimise õppepäevad, millel osales kümmekond inimest Palamuselt ja mitmest muust paigast. Palju rohkem poleks koolitusele võtta saanudki, sest juhendaja peab jõudma kõigi õpilasteni.

Palamusel on olnud kahel aastal TeMuKi suvi

Palamusel sai 2012. aasta suvel MTÜ Look eestvedamisel teoks omapärane kolmikprojekt “TeMuKi suvi Palamusel”. Projektiga tähistati Oskar Lutsu 125. sünniaastapäeva ja saja aasta möödumist tema jutustuse “Kevade” esmatrüki ilmumisest.

Noored panid end proovile muusikalilaval

Paljud muusika- ja teatrihuvilised noored unistavad salamisi muusikalilavale pääsemisest. Palamusel saavad sellised noored end ka tegelikult muusikalinäitlejana proovile panna: seal on juba neljal suvel tegutsenud noorte muusika- ja tantsulaager, mille käigus on lavale toodud muusikal.

Õmblusteenus tikkimismasina abil mitmekesisemaks

Füüsilisest isikust ettevõtja Andres Kruuskand on aastaid Palamuse vallas õmblusteenust pakkunud. 2013. aastal soetas ta õmblusteenuste mitmekesistamiseks Jaapani firmas Janome toodetud tikkimismasina.

Kaarepere lapsed said kaasaegse mänguväljaku

Palamuse valla lasteaia Nukitsamees Kaarepere rühma ja Kaarepere küla lapsed said 2013. aasta jõulude eel toreda kingituse: detsembri algul valmis lasteaia õuel rohkete atraktsioonidega mänguväljak. See rajati Kaarepere külaseltsi eestvõttel ja Leader-programmi toetusel.

Päästjate tööruumid said soojemaks

Palamuse vabatahtliku päästekomando käsutuses olev hoone (see kuulub Palamuse vallale) pole küll uus, ent on päris heas korras. Küttetorustik ja radiaatorid olid aga senini vahetamata. Nii olidki mitmel pool seinas roostetanud radiaatorid, mõne ruumi pidi aga radiaatori asemel soojaks kütma lihtsalt natuke jämedam toru.

Palamusel möllas “Suvelõõm”

Palamuse rahvamajas etendati 2013. aasta 2. ja 3. augustil noortemuusikali, mis kandis aastaajale ja ilmale kohast pealkirja “Suvelõõm”. Vaatamata sellele, et autor ja lavajõud olid väga noored ja tüki lavaletoomiseks aega napilt, sai tulemus vaatamist väärt.

Oma helitehnika muudab sündmuste korraldamise lihtsamaks

MTÜ Sokuturi on saanud tuntuks Palamusele uhke mänguväljaku ja mõnusa puhkeala rajamisega, aga ka mitmete kultuuri- ja noorteprojektide käivitajana. Selleks, et nii neil endal kui ka teistel kohalikel tegijatel oleks hõlpsam mitmesuguseid sündmusi korraldada, soetas MTÜ endale 2013. aasta aprillis Leader-toetuse abiga helitehnikakomplekti.

Uus tehnika aitab klientidele kvaliteetset teenust pakkuda

Kaareperes 2009. aastast tegutsev OÜ LP Green pakub haljasalade hooldamise, lehe- ja lumekoristuse jm teenuseid. Ettevõttes saab tööd kaks inimest. Firma 15 püsikliendi hulgas on suurim Palamuse vallavalitsus, ent teenuseid pakutakse ka firmadele, korteriühistutele ja eraisikutele.

Jõuluks rahvarõivad selga

Palamuse kirikus 2012. aasta jõululaupäeval toimunud jumalateenistusel teenis koguduseõpetaja Jaan Nugaga kaasa Palamuse segakoor Kuus Õuna. Kirikus ülesastumise tegi koori jaoks eriliseks nii jõuluõhtu kui ka asjaolu, et esimest korda seisti rahva ees oma tuliuutes rahvarõivastes.

Palamusel oli lutsulik ja sisukas kultuurisuvi

Palamusel sai 2012. aasta suvel MTÜ Look eestvedamisel teoks omapärane kolmikprojekt „TeMuKi suvi Palamusel”. Projektiga tähistati Oskar Lutsu 125. sünniaastapäeva ja saja aasta möödumist „Kevade” esmatrüki ilmumisest.

Palamusel toodi lavale Lutsu loomingust inspireeritud noortemuusikal

Palamusel olid 2012. aasta ühel augustinädalal MTÜ Sokuturi korraldatud muusika- ja tantsulaagris 35 Jõgeva-, Järva- ja Ida-Virumaa noort. Nende ja juhendajate viiepäevase töö tulemusena toodi lavale muusikal “Hiliskevad-varasuvi”, millega anti Palamuse laululaval kolm menukat etendust.

Maailma esimene Lutsu päev

11. juulil peeti Palamusel MTÜ Sokuturi korraldamisel maailma esimest Lutsu päeva.

Juba hommikul hakkasid tegutsema käsitöötoad, kus sai portselani maalida, savihelmeid glasuurida, proovida peegelgraveerimist ja minivitraažide valmistamist, kirivööd, kõlapaela või vaipa kududa, rahvuslikke paelu punuda, paberist konni voltida, looduslikust materjalist muusikariistu valmistada ja korve punuda.

Lutsu püüdmas

Kes Palamuse lasteaia taha Amme jõe äärde kõndima läheb, leiab nüüd eest kena kõnniteedega puhkeala ning uhke 40 meetri pikkuse paadisilla, mis valmisid tänu MTÜ Sokuturi algatatud projektile „Lutsu püüdmas“. Projekt sai teoks koostöös Palamuse vallavalitsusega ning seda rahastas PRIA Euroopa Liidu Leader-meetmest.