Tabivere vald

Kolme küla rahvas sai teadmisi tervislikust toitumisest ja kogukonnateenustest

Tabivere valla Juula külaselts käivitas 2014. aastal projekti “Aktiivne kolme küla kogukond”, millesse olid kaasatud ka naaberkülad Kõrenduse ja Raigastvere. Projekti raames märtsist oktoobrini toimunud kohtumistel uuriti eelkõige seda, kuidas tagada oma peredele tervislik toidulaud, ent käsitleti ka muid teemasid.

Vudila, parim paik aktiivseks perepuhkuseks

2010. aastal avati Tabivere vallas Kaiaveres kogu pere mängumaa Vudila, mille nimi on saadud sõnade “mudilane” ja “vutt” liitmisel: mängumaa praeguses asukohas tegutses nimelt kunagi vutifarm. Aastatega on OÜ Vudila rajatud mängumaast kasvanud üks lastega perede lemmikpaiku Eestis. Suviti külastab Vudilat kümneid tuhandeid peresid.

Tabivere spordihoonesse rajati majutustoad

Tabivere on suvisel ajal suurepärane paik treeninglaagrite korraldamiseks: seal on korras võimla ja staadion, Saadjärve näol mõnus paik ujumiseks ning kooli sööklas või vabaajakeskuse kohvikus ka toitlustamise võimalus. Laagriliste majutamiseks olid varem pakkuda aga vaid kooli klassiruumid. See polnud paraku hea lahendus, vaatamata sellele, et koolimaja ja spordihoone omavahel ühendatud on: klassipõrandal magamine polnud laagrilistele kuigi mugav ning koolilegi ei meeldinud eriti, et võõras rahvas nende poolel ringi liigub.

Saksa noored käisid Maarja-Magdaleenas keele- ja kultuurilaagris

Eesti noorte jaoks on olulisimaks võõrkeeleks kujunenud inglise keel: see saadakse tänu arvutile ja filmidele peaaegu iseenesest selgeks. Et motiveerida oma kooli õpilasi ka saksa keelt õppima ja kõnelema, korraldati Johannes Voldemar Veski nimelises Maarja põhikoolis saksa-eesti kultuurilaager. Seda aitas koolil korraldada samas vallas tegutsev Tabivere Lions-klubi.

Maarja põhikooli poisid õppisid suvel puutööd

Tänapäeva noored veedavad virtuaalmaailmas tunduvalt rohkem aega, kui see nende vanematele meeldib ja kui see nende tervisele kasuks tuleb. Sestap on oluline pakkuda neile kasvõi aeg-ajaltki välja tegevusi, mis neilt suuremat füüsilist aktiivsust nõuab ning mis neid elu praktilise poolega enam kurssi viib. Just sellisel eesmärgil korraldas OÜ Saltus, mille põhitegevuseks on ehitus, kümnele Maarja põhikooli kuuenda-seitsmenda klassi poisile 2011. aasta suvel Ida-Virumaal Toila vallas Alaoja puhkekeskuses käsitöölaagri. Laagri läbiviimiseks taotles Leader-programmist toetusraha poiste koduvallas, Tabivere vallas tegutsev MTÜ Meie Tigu.

OÜ Lingalaid parandas tootmistingimusi

Maarja-Magdaleenas tegutsev OÜ Lingalaid, mis toodab klaasplastikust veesõidukeid, kalabasseine, septikuid, kümblustünne, autode kere- ja furgoonidetaile ja paljut muud, laiendas 2013. aasta suvel ja sügisel oma tootmishoonet. Oluliselt paranes ka hoone sisekliima, sest välisseinad said korralikult soojustatud, aknad vahetatud ning välja ehitatud maakütte- ja ventilatsioonisüsteem.

Laagrilised avastasid endas kunstiande

Mõnikord avastab inimene endal ande, mida ta ei teadnudki olemas olevat. Just sedalaadi avastuse tegi nii mõnigi inimene, kes osales Maarja-Magdaleena Maarahva Seltsi poolt 2013. aasta kahel viimasel juunipäeval toimunud maalilaagris.

Teatrimehe juubel sai väärikalt tähistatud

Omaaegse tuntud teatrimehe, Vanemuise teatrile aluse panijate hulka kuuluva August Wiera sünnist möödus 2013. aasta 28. märtsil 160 aastat. Päev varem, rahvusvahelisel teatripäeval tõi Maarja-Magdaleena külateater kohalikus rahvamajas Vanemuise näitleja Raivo Adlase käe all lavale Andrus Kiviräha näidendi „Adolf Rühka lühikene elu”, mille üheks tegelaseks on August Wiera. Tema sünnijuubeli tähistamine Maarja-Magdaleenas oli igati põhjendatud, sest osa oma lapse- ja noorpõlvest veetis teatrimees just seal: käis Maarja-Magdaleena kihelkonnakoolis ja juhatas väga noore mehena kohalikku meeskoori.

Koolihoone sai tagasi oma ajaloo

1967. aastal suleti Kaiaveres kohalik väike külakool, mis oli samas hoones tegutsenud 1933. aastast. Seejärel olid kooliruumid paar-kolmkümmend aastat kasutusel korteritena ning siis jäi maja tühjaks. Pisut enne seda, kui hoonet lõplik häving oleks tabanud, asus sinna elama noor ettevõtja Priit Raudsepp. Hoone hävimisohust päästmise ja oma perele elamiskõlblikuks muutmise kõrval jätkus tal jõudu ja tahtmist mõelda ka maja ajaloole ja tähtsusele kohaliku kogukonna silmis.

Tabivere kandi tänavapilti ilmusid tõukerattad

Tabivere kandi tänavapilti tekkisid hiljuti uudsed liiklusvahendid – kickbike’id ehk tõukerattad. MTÜ M.A.R.S.S. soetas soetas 2012. aasta kevadel Leader-programmist saadud toetuse abil kuus tõukeratast. Neid laenutatakse kõigile sõita soovijaile, ent nende olemasolu ajendab ka vahvaid ühisüritusi korraldama.

Tantsijad ei vaju enam tantsupõrandast läbi

Maarja-Magdaleena rahvas võib uhkeldada sellega, et neil on mõnus välilavaga puhkeala, kus vabaõhukontserte, -etendusi ja muid sündmusi korraldada. Puhkeala ei asu külakeskusest kaugel, samas on see tuule ja liiklusmüra eest kenasti metsatuka sisse varjunud.

Paaditootjate targad abilised

Maarja-Magdaleenas kunagise katlamaja hoones alustas 2007. aastal tegevust OÜ Lingalaid, mis valmistab mitmesuguseid klaasplastist tooteid: paate, kanuusid, septikuid, basseine, masinakorpusi, sõiduautode, busside, veoautode ja nende haagiste ning muu seesuguse keredetaile, disainvalgusteid, lasteatraktsioone jne. Firma kataloogist võib leida 280 eri toodet ning ainuüksi paate valmistatakse umbes 600 tükki aastas. Suurem osa neist müüakse maha Soomes Bauhausi keti poodides.

Veesõidukid laiendavad Äksi puhkemaja klientide valikuid

OÜ Äksi Puhkemaja soetas 2011. aastal Leader-toetuse abil valiku veesõidukeid. Tänu neile on puhkemaja külastajatel nüüd mitmekesisemad võimalused oma vaba aega veeta.

Äksi puhkemaja katus sai korda

 

OÜ Äksi Puhkemaja renoveeris 2011. aasta suvel Leader-toetuse abiga Äksi motelli osalt äravajunud ja läbijooksva katuse ning lagunenud karniisi.

Äksi kiriku juurde rajati kiigepark

Neil, kes kiikumist toredaks ajaviiteks peavad, tasub minna Äksi kiriku juurde, kus asub Eestis ainulaadne kiigepark. Selle rajas Sihtasutus Vooremaa Looduskeskus Leader-programmist saadud toetuse abil 2012. aasta suvel.